GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Zérótolerancia: "vándorpénzek" nyomában a Fidesz

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Zérótolerancia van az adócsalásokkal és a korrupcióval szemben - jelentette ki a Fidesz szóvivője. Tuzson Bence szerint jelenleg is több áfacsalási ügyben nyomoz az adóhatóság. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy az egyik nagy, határokon átívelő áfacsalási ügy a Gyurcsány-kormány időszakába nyúlik vissza.


Magyarországon zérótolerancia van az adócsalásokkal, a korrupcióval kapcsolatban - jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője, aki szerint az elmúlt időszakban a baloldali kispártok és az amerikai kormányzat budapesti képviselője olyan, konkrétumok nélküli állításokat fogalmaztak meg, mintha Magyarországon általánosságban zajlanának adócsalások. Tuzson Bence azt mondta, a tény az, hogy az adóhatóság több ügyben is nyomoz.

Az egyik internetes portál írt először arról, hogy az amerikai kitiltási botrány hátterében intézményesült áfacsalás húzódik, amelynek elszenvedői - például az amerikai Bunge Zrt. - megelégelték, hogy szerintük az adóhatóság nem lép fel a csalók ellen. A NAV még februárban hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amelyeken cukor-, olaj- és élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetre csapnak le a nyomozók. A kétmilliárd forintos áfacsalásnak azóta több gyanúsítottja is van. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig korábban arról beszélt, hogy a magyar adóhatóság sikeresen azonosította azt a bűnözői kört, amelyről az amerikai cégóriás, a Bunge adott jelzést.

A Magyar Nemzet ezután arról írt, hogy a Magyarországon adócsalás gyanúját jelző amerikai cég maga is érintett egy büntetőeljárásban, amelyet az argentin adóhatóság kezdeményezett többek között a Bunge ellen. Az amerikai tulajdonú, de magyarországi székhellyel is rendelkező cég neve egy másik áfacsalási ügyben is felmerült a napokban: sajtóhírek szerint a Bunge volt az egyik legnagyobb vásárlója annak a több gazdasági társaságból álló szlovák-magyar-cseh cégláncolatnak, amely ügyében szintén nyomoz a NAV áfacsalás miatt.

Az ügyben érintett felvidéki vállalkozó, Dömény Zoltán a NAV-nak a napokban tett vallomásában elismerte, hogy milliárdos tételben csaltak áfát 2006-tól, kézzel írt naplójában pedig azt is leírta, hogy a nem kifizetett takarmányok ára részben az akkori kormánypárt, azt MSZP kasszájában landolt. (A Magyar Nemzet azt írta: a módszer lényege az volt, hogy Magyarország és Szlovákia között utaztatták a gabonát, és többször is visszaigényelték az áfát ugyanazon szállítmány után. 18 milliárdnyi áfát csalhattak így.)

A férfi később részletes vallomást tett az adóhivatal nyomozóinak a bűncselekményekről. Dömény Zoltán naplója szerint az MSZP pártkasszájába is juttattak az elcsalt pénzből 2006 és 2008 között, vagyis akkor, amikor még Gyurcsány Ferenc volt a pártelnök. Ő a héten azt mondta, nem tud arról, hogy áfacsalási pénzek vándorolhattak-e az MSZP-hez akkoriban, korábban viszont arról beszélt, jobb nem tudni, honnan vándoroltak pénzek az MSZP-hez. Én voltam ennek a pártnak az elnöke. Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. ... Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk - fogalmazott.

A Fidesz válaszokat vár az MSZP-től. Továbbra is kérdezzük az MSZP-t, vannak-e és voltak-e ilyen jellegű pénzösszegek, igaz-e Gyurcsány Ferencnek ez az állítása, hova lett ez az összeg, és mikor fog bevándorolni a helyére, bevándorolni az adóhatóságba, a magyar állam költségvetésébe – sorolta a kérdéseket Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője. (A Híradó is kereste az MSZP-t Tuzson Bence kijelentéseivel és kérdéseivel kapcsolatban. Azt válaszolták, be fogják perelni a Fidesz-frakció szóvivőjét, ha nem fejezi be a szocialista párt rágalmazását.)

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek