GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Zavargások és szükségállapot Baltimore-ban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szükségállapotot hirdettek és a nemzeti gárdát is mozgósították tegnap Baltimore-ban, miután helyi idő szerint hétfő délután zavargások törtek ki. Éjfélkor a rendőrség egyes utcákban még mindig nem volt teljesen ura a helyzetnek, a tűzoltók pedig a város több pontján küzdöttek a lángokkal. A polgármester bejelentette: a héten minden este tíztől hajnali öt óráig kijárási tilalmat vezetnek be. Kedden minden iskola zárva lesz a városban.


A zavargások azután törtek ki, hogy eltemették a 25 éves Freddie Grayt. A fekete férfi április 19-én vesztette életét, miután egy héttel korábban őrizetbe vették, a rendőrségi kisteherautóban pedig egyelőre nem tisztázott körülmények között súlyos gerincsérülést szenvedett. Szemtanúk szerint a földön húzták a rendőrök az autóig, végtagjait kicsavarva, miközben Gray kiabált. Graynek korábban voltak kisebb rendőrségi ügyei, elsősorban drogügyekben, és a helyi lapok megjegyzik: egy olyan környéken vették őrizetbe, ahol a drogkereskedelem mindennapos tevékenység.

A baltimore-i férfi esete a rendőri brutalitás legújabb szimbóluma lett. A város polgármestere és a rendőrség szerint azonban ami a Washingtontól egy órányi autóútra fekvő nagyvárosban történik, az nem polgárjogi tiltakozás hanem egyszerű bűnözés. A feszültség délelőtt kezdődött, amikor a közösségi médiában és egyes középiskolákban a diákok egy filmből vett ötlet alapján támadást terveztek a Mondawmin bevásárlóközpont ellen, ahol nagy részük minden nap buszra száll iskola után. Több száz rendőr várta őket, akikre válaszul kövekkel és botokkal támadtak.

A rendőrök nem tudták kontrollálni a helyzetet, a tömeg órákon át fosztogatott. Több üzletet megtámadtak, kiraboltak és felgyújtottak, mielőtt a hatóságok újra urai lettek a helyzetnek. A CNN riportere belekeveredett a fosztogatás közepébe, és telefonon bejelentkezve háborús övezetként írta le a helyzetet. A tűzoltókat bizonyos környékeken munka közben rendőrök védték. Az is megesett, hogy a zavargások résztvevői pedig a kamerák előtt vágták szét és tették használhatatlanná a tűzoltófecskendőket. Tizenöt rendőr sérült meg, 27 főt tartóztattak le.

A baltimore-i lakosság egyelőre nem tudja eldönteni, elkeseredett tiltakozásként vagy szimpla bűnözésként tekintsen a történtekre. Baltimore lakossága hatszázezer fő, de a környékbeli külvárosokkal együtt két és félmilliós nagyvárost alkot. A lakosság kétharmada fekete, a város pedig hosszú évek óta küszködik a szegénységgel és bűnözéssel. Minden évben több mint kétszáz gyilkosság történik.

A Baltimore Sun évtizedekkel ezelőtti bírósági iratokra hivatkozva azt írja: Gray és testvérei vérében gyermekkorukban mérgező mennyiségű ólmot találtak, ami a házuk építőanyagaiból, illetve a festékből került a szervezetükbe. A környékbeli gyerekeknél ez a mérgezés tanulási és viselkedési zavarokat okozott.

 

„Ez a dühről és frusztrációról szól, és arról, hogy nem tudják, mindezt hogyan fejezzék ki. Egyikük sem néz ki 25 évesnél többnek. Értük vagyok itt" mondta a Baltimore Sun riporterének egy helyi tanár, Vaughn DeVaughn, aki a Mondawmin mellett figyelte az eseményeket.

nol.hu

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek