GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Ünnepi vetélkedő Március 15. tiszteletére

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Köszöntsd Bem apóként a honvédeket, vagy írj olyan ünnepi beszédet, amelyet a szomszéd is megtapsol!


Március 15., a nemzet ünnepe, amelyről valamilyen formában a bányavidéki magyarlakta településeken is megemlékeznek. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepe alkalmából nemes versenyre hívjuk a bányavidéki gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket!

1. Vetélkedő V-VIII. osztályosok számára

Légy te is Bem apó!

Tudjátok-e, hogy Bem tábornok, Kossuth Lajos parancsára 1848 decemberében a lőporgyárral is rendelkező Nagybányáról indult az erdélyi hadjárat győztes csatáiba, oldalán „a vad gróf” Teleki Sándorral és a költő Petőfivel?

Képzeljétek magatokat a kevés beszédű, szigorú és határozott, ugyanakkor katonái és tisztjei által nagyon szeretett Bem apó szerepébe, amint indulás előtt Nagybánya főterén köszönti a hadjáratba induló honvédeket. Írjatok rövid, de hatásos buzdító, bátorító beszédet! Próbáljátok saját szavaitokkal, tömören megfogalmazni, hogy mit mondanátok abban a korban Bem tábornokként ti magatok a magyar honvédeknek. A „beszéd” terjedelme számítógépen szóközökkel együtt maximum 1000 leütés (kb. fél A4-es kéziratos oldal) lehet.

2. Szónoklatverseny XI-XII. osztályosok és (külön kategóriában) felnőttek számára

Írjatok ünnepi beszédet!

Fogalmazzátok meg, hogy mit jelenthet a mai fiatalok, a mai magyar emberek számára március 15-e, a szabadság, a nemzet ünnepe? Nem történelemleckéket, hanem egyéni gondolatokat tartalmazó, barátaitokhoz, ismerőseitekhez, nagybányaiakhoz, Kárpát-medencei magyarokhoz szóló, közérthető írásokat várunk, amelyet képes vagy közönség előtt is hatásosan elmondani, felolvasni!

Jelentkezhetnek IX-XII. osztályos diákok, valamint felnőttek egész Máramaros megyéből. A felnőtt pályamunkákat külön fogjuk elbírálni. A pályamunka ajánlott terjedelme élőszóban maximum 5 perc. A legjobb szónoklatok szerzőit meghívjuk, hogy az általuk írt beszéd felolvasásával legyenek a Nemzeti Ünnep idei rendezvényeinek szónokai Nagybányán.

A pályázatokat mindkét esetben a Teleki Magyar Házba várjuk, személyesen vagy a dludovicus@gmail.com emailcímre. A tárgy mezőbe (ha személyesen hozzátok be: külön papírlapra) írjátok be a neveteket, valamint azt hogy a szónoklatversenyre, vagy a Bem após vetélkedőre jelentkeztek (pl. „Kiss Pista / Bem, vagy „Kiss Pista / Szónoklat”), s írjátok meg címeteket, iskolátokat, osztályotokat és telefonszámotokat is.

Határidő mindkét esetben: 2016. március 7., hétfő este 8 óra.

legkiválóbb alkotások díja 15 ezer Ft (kategóriánként), a sikeres pályázatokat ajándékkönyvekkel is jutalmazzuk!

A díjak átadására a Nemzeti Ünnep koszorúzó zarándoklata keretében kerül sor, a Teleki Magyar Házban.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek