GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Ultrakonzervatív politikus lesz a török kormányfő

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Binali Yildirim eddigi közlekedési minisztert jelölte a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártja vezetősége (AKP) pártelnöknek és kormányfőnek csütörtöki ülésén. Május 22-én rendkívüli kongresszust tartanak, ahol a döntést véglegesítik.


A miniszter az isztambuli műegyetemen tengerhajózási szakot végzett, s a kilencvenes években már Recep Tayyip Erdogan mellett dolgozott. A mostani államfő Isztambul polgármestere volt, Yildirim pedig a két kontinensen elterülő óriásváros hajóközlekedését irányította. 

Amióta 2002-ben az AKP először hatalomra jutott, Yildirim többször volt már közlekedési miniszter, irányítása alatt több új szupergyors vasútvonal, számos infrastrukturális beruházás készült el. 

Erdogan csapata a török nagytőkét az állami fejlesztésekbe való bevonással jutalmazza, köti magához, s kötelezi le. 2005-ben bejárta a sajtót egy fotó, ahol a miniszter részt vett egy üzleti ebéden, miközben elfátyolozott felesége tőle külön, egy másik asztalnál ült.

Yildirimet megvádolták, hogy részese a kormányzati lehallgatásoknak, mire azzal riposztozott: Nem kell tartania a lehallgatástól, ha nem követett el semmit! 2013-ban időlegesen távozott a posztjáról, amikor a nagy kormányzati korrupciós hullám őt is érintette. Erdogan ezt később ellene irányuló államcsínykísérletnek minősítette. 

Yildirim a távközlési terület gazdájaként többször támadta a közösségi médiát, részese volt a Twitter törökországi betiltását célzó állami akcióknak. 2014-ben indult az izmiri polgármesteri posztért, de vereséget szenvedett a középbal jelöltjével szemben.

„Száz százalék hűséggel elégedett Erdogan”

A török parlamentben erős többséget kapott az a törvényjavaslat, amely megfosztaná mentelmi joguktól a kurd érdekeltségűnek mondott Népek Demokratikus Pártja 59 képviselőjét. 

nol.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek