GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9681 RON
1 dollár = 361.0678 RON
100 forint = 0.0544 RON

Újra módosítanák a reklámtörvényt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szerda délután új módosító indítványt nyújtott be L. Simon László Fideszes képviselő a reklámtörvényhez. Azon a ponton változtatna, amelyet kedd este az RTL Klub híradójában gyökeresen másként értelmezett, mint amit jelentett. A 25 ezer forintos reklámköltési határt emelnék meg a százszorosára.


Nem 25 ezer forint, hanem 2,5 millió forint feletti havi reklámköltés esetén terhelné adófizetési kötelezettség a hirdetés megrendelőjét akkor, ha a reklám közzétevője nem nyilatkozik az adókötelezettségéről. Ez az értelme annak a reklámtörvényt új módosító indítványnak, amelyet szerdán fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. Az adó alapja a reklámközzététel havi összesített ellenértékének 2,5 millió forintot meghaladó része, az adó mértéke pedig 20 százalék.

A testület több ellenzéki tagja, köztük Bárándy Gergely (MSZP) és Fodor Gábor (független) is az RTL Klub és a sajtószabadság ellen irányuló jogalkotásnak nevezte az eredeti előterjesztést, amely szerintük politikai céloktól motivált, így megengedhetetlen. A jobbikos Szilágyi György szerint a kereskedelmi csatorna keddi riportjával kis- és közepes vállalkozásokat mentett meg az adófizetéstől, mert a bizottság annak hatására készítette el javaslatát.

Az RTL Klub keddi híradójában azzal szembesítették L. Simon László fideszes képviselőt, az eredetileg június 11-én elfogadott reklámadótörvény előterjesztőjét, hogy hétfői módosítója nagyon sok külföldi – pl. Facebook, Google – szolgáltatónál reklámot megrendelő kis- és közepes vállalkozónak okozna plusz anyagi terhet. Mivel az általuk megrendelt szolgáltatást kínáló cégek nem adóznak Magyarországon, így az magyar vállalkozóknak kellett volna befizetniük a 20 százalékos reklámadót a havi 25 ezer forint feletti reklámköltéseik után. L. Simon László a riportban előbb azt állította, hogy ez nem igaz, majd korrigált. Szerdán a törvényt is korrigálták.

L. Simon László a testület szerdai ülésén azt mondta: támogatja a bizottsági javaslatot, bár az nem szolgálja eredeti előterjesztése célját, vagyis hogy multinacionális internetes cégeket - amelyek a nem növekvő magyar reklámköltésből egyre nagyobb szeletet hasítanak ki - rávegyék az adófizetésre. Ezt nemzeti protekcionizmusnak nevezte, amely a költségvetésnek kedvezne. Azt mondta, azért tudja elfogadni a módosítást, mert érzékeli, hogy a kérdéssel pánikhangulatot lehet kelteni a kis- és közepes vállalkozások körében.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek