rmdsz
2024. október 26., szombat Dömötör napja
árfolyam:
1 euro = 4.9732 RON
1 dollár = 0.0477 RON
100 forint = 1.2311 RON

Újabb magyar vonatkozású eredményeket ért el a nagybányai RMDSZ a legutóbbi tanácsülésen

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A legutóbbi tanácsülésen a nagybányai RMDSZ javaslatára három utcát neveznek át, valamint díszpolgári címet adományoznak Balogh Béla nyugalmazott levéltárosnak – tudtuk meg Pap Zsolt István nagybányai alpolgármestertől. Az ezekről szóló döntéseket, az RMDSZ javaslatára a legutóbbi tanácsülésen hozták meg a városatyák.


“Az RMDSZ javaslatára a nagybányai tanács elfogadta Balogh Béla nyugalmazott levéltáros és történész díszpolgári címéről szóló határozattervezetet. Az ünnepélyes átadásról a következőkben fogjuk értesíteni a közösséget. Előre is gratulálunk Béla bácsi, és köszönjük a sok évtizedes tevékenységét” – fogalmaz közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Pap Zsolt István.

Az utcanevek változtatásával kapcsolatosan kifejtette, hogy ez egy nagy eredménye a nagybányai magyar közösségnek, mivel rendszerváltás óta csak egyetlen utca kapott magyar nevet (Balla József), most azonban másik három utcát neveznek át Jókai Mórra, Lendvay Mártonra és Walter Friedrich-re. Jókai Mór nevét az az utca fogja viselni, amely a Jókai domb felé vezet. Valamikor az akkori polgármester meghívására Jókai Nagybányára látogatott. Azóta a dombot Jókai dombnak hívják, ennek köszönhetően mostantól a domb felé vezető utcát is. Lendvay Márton nagybányai születésű színművész nevét, a városi színház melletti utca fogja viselni. Walter Friedrich grafikus nevét, egy az óvárosi részen található (Luminiței) utca fogja viselni. Nagybányán ennek köszönhetően összesen 7 utca visel magyar nevet.

Forrás: Máramarosi Hírmondó (mmhm.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

ADOMÁNYOZOK A nevem Rizzo Tecla, olasz származású, és Franciaországban élek.Súlyos betegségben (...)

Mindenféle kölcsön mindenki számára Európában Jó napot kívánok, Egész Európában kínálunk kölcsönt 2000 eurótól 1 000 000 euróig. (...)

IMPRUMUTUL DE BANI VA OFER OPPORTUNITATI PENTRU OFERTE DE IMRUMUTURILE DE BANI, DE INCREARE SI LEGALE (SATISFUT SAU (...)

adj fel hirdetést
Noileg
ET
GaGa
Reklam
Reklam
rmdsz
banyavidek