GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Tüntetéssorozat a himnusz védelmében – Részvételre buzdít a Néppárt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Huszonöt évvel a rendszerváltás után elfogadhatatlan a nemzeti himnusz eléneklésének tiltása, ezért az Erdélyi Magyar Néppárt arra kéri tagjait és szimpatizánsait, vegyenek részt Sepsiszentgyörgyön a kormányhivatal előtt naponta háromnegyed négykor szervezett megmozdulásokon.


Ezt tegnap kiadott közleményben tudatta az EMNP megyei szervezetének elnöke, Benedek Erika, és hasonló felhívást fo­galmazott meg sajtótájékoztatóján Bedő Zoltán, az alakulat sepsiszéki szervezetének elnöke is. „A nemzeti himnusz köztéren való eléneklésének tiltása nemzeti identitásunk elleni támadás, akár Erdély­ben élő magyarként, akár magyar állampolgárként értékeljük a helyzetet. E tiltás nem egyeztethető össze az együtt élő nemzetek kölcsönös tiszteletén alapuló transzszilvanizmus eszméjével, de a nemzetközi joggyakorlattal sem” – áll a megyei elnök által kiadott dokumentumban.

Bedő Zoltán párhuzamot vont a huszonöt évvel ezelőtt Temesváron kitört népfelkelés és a mostani helyzet között. Hangsúlyozta: bár sokan szeretnék feledni, feledtetni, az akkori felkelés elindítója egy erdélyi magyar református lelkész, Tőkés László volt – de mellé álltak a magyarok, románok, szerbek, így az összefogás példája, ami Temesváron történt. Utóbb azonban a második kommunista vonal kihasználta a helyzetet, és átvette a hatalmat. 

A kommunisták, szekusok visszaszivárogtak a hatalomba, és ennek a levét isszuk ma is, meglátszik ez a korrupció elburjánzásában, a gazdasági helyzeten és a magyarellenes támadásokban. Ezek közé sorolta a magyar tagozat létrehozá­sának ellehetetlenítését a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egye­temen, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítását, Markó Attila képviselő meghurcoltatását a Bica-ügyben is, Kézdi­vásárhely polgármesterének megbüntetését, amiért nem tűztek ki „elegendő számú” román zászlót a céhes városban december elsején és a Magyar Polgári Párt megbünte­tését, amiért június 4-én az Erzsébet park­ban zajlott megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt.

E támadások célja a megfélemlítés, éppen ezért a Néppárt minden tiltakozást támogat, amely ezek ellen irányul – szögezte le Bedő. Arra kérte tagjaikat, szimpatizánsaikat, naponta vonuljanak a sepsiszentgyörgyi kormányhivatal elé a magyar himnusz védelmében.

Mint ismert, az MPP által kezdeményezett tiltakozássorozatot az RMDSZ is felkarolta.
 

erdély.ma, háromszék.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek