GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Törvénytervezetett iktatott a parlamentben az RMDSZ a helyhatósági választások szeptember 27-i megszervezéséről

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Törvénykezdeményezést iktatott hétfőn a parlamentben az RMDSZ, melynek értelmében szeptember 27-én szervezhetnék meg a helyhatósági választásokat Romániában - jelentette be a szövetség szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila.


Törvénykezdeményezést iktatott hétfőn a parlamentben az RMDSZ, melynek értelmében szeptember 27-én szervezhetnék meg a helyhatósági választásokat Romániában - jelentette be a szövetség szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila.

'A jelenlegi helyzetre való tekintettel úgy gondoljuk, széles körű politikai konszenzusra van szükség a választások dátumát illetően. Minden olyan politikai szervezet támogatására számítunk, amely az RMDSZ által javasolt dátum mellett foglalt állást az elmúlt időszakban'- idézi a szenátort a szövetség hétfői közleménye.

Ebben rámutatnak, a járványhelyzet miatt a helyhatósági választások elhalasztására volt szükség, így a parlament az önkormányzati mandátumok meghosszabbítása mellett döntött.

'A mandátumok meghosszabbítása kapcsán is a törvényhozó testület javaslata bizonyult helyesnek a kormány kezdeményezésével szemben, illetve a választások dátumáról is a parlamentnek kell döntenie, ezért iktattuk ma a két frakcióvezető aláírásával ellátott RMDSZ-es törvénykezdeményezést' - fogalmazott Cseke Attila.

A tervezet a két ház szavazatát és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Mivel a kormánynak a tervezet életbe léptetésétől számítva 5 nap áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy a szükséges ütemtervet, költségvetést és szervezési szabályokat kidolgozza és elfogadja, az RMDSZ azt kérte, hogy a tervezetről sürgősségi eljárásban tárgyaljon a parlament, így legkésőbb július 15-ig érvénybe léphet.

A képviselőház június 15-én fogadta el döntő házként a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló tervezetet. Ennek értelmében 2020. november 1-jéig hosszabbítják meg a polgármesterek, megyei tanácselnökök, valamint a helyi és megyei tanácsok tagjainak mandátumát. A törvény azt is előírja, hogy a 2020-as helyhatósági választások időpontjáról a parlament dönt sarkalatos törvénnyel, legalább 60 nappal a szavazás napja előtt.

(agerpres.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek