GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Törvényszék: nem nevezhető szélsőségesnek az, aki az autonómiát népszerűsíti

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szatmár megyei törvényszék jogerős ítélete szerint nem nevezhető szélsőségesnek az a személy, aki Románia valamely régiójának az önrendelkezését népszerűsíti – közölte szerdai számában a Krónika.


A törvényszék Krakkó Rudolfnak, a Szatmárnémeti Híd egyesület elnökének panasza alapján vizsgálta meg az autonómia és a szélsőségesség esetleges összefüggéseit. 

Krakkó Rudolf a Gazeta de Nord-Vest szatmári napilapot perelte be valótlanság állítása és rágalmazás miatt. A napilap egy 2013 decemberében tartott szatmárnémeti autonómiakonferencia kapcsán írt cikket azzal a címmel, hogy A szélsőséges Krakkó megint előtérbe lép. A cikkben a lap többek között azt írta: "Nem először fordul elő, hogy Krakkó nyilvános rendezvényeket szervez Szatmár megyében, s ezekre mindenféle gyanús személyeket hív meg, akik szabadon beszélhetnek revizionista és autonomista elméleteikről." 

A cikket több hasonló szellemű írás követte a szatmári napilapban. Ezeket kifogásolta a Híd egyesület elnöke a bíróságon. Alapfokon elvesztette a pert, de a Szatmár megyei törvényszék helyt adott fellebbezésének, és arra kötelezte a napilapot, hogy hasábjain nyilvánosan kérjen bocsánatot Krakkó Rudolftól. 

A május 19-én kimondott ítélet nemrég kézbesített indoklásában a törvényszék nyomatékosította, rágalmazásnak minősül negatív jelzővel illetni azt, aki a különböző autonómiaformákat népszerűsíti. Az indoklás rámutat: az autonómia Európa más országaiban működő intézmény, ezért nem minősíthető szélsőséges jelenségnek. A bíróság bocsánatkérésre kötelezte a napilapot, amiért "sorozatosan valótlanságot állított" az eseményről és a szervező személyéről. 

Krakkó Rudolf a Krónikának elmondta, hogy a Gazeta de Nord-Vest a per során Csehi Árpádnak, a Szatmár megyei tanács RMDSZ-es korábbi elnökének a nyilatkozatára hivatkozott. Csehi a 2010-ben Pusztadarócon szervezett Híd Fesztivál kapcsán kijelentette, hogy semmiféle szélsőséges rendezvénynek nincsen helye a megyében. 

A Krónika a magyar jogsérelmek ellen gyakorta fellépő Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvédet is idézte, aki elmondta: nincs tudomása arról, hogy hasonló ügyben bírósági eljárás zajlott volna korábban Romániában.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek