GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Több közép-európai ország kormánya kért tájékoztatást a devizahitelek kivezetésének magyar megoldásairól

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több közép-európai ország kormánya kért tájékoztatást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a devizahitelek kivezetésének magyar megoldásairól. A nehéz helyzetbe jutott devizaalapú autóhitellel rendelkezőknek a nemzetgazdasági miniszter a bankokkal való tárgyalást tanácsolja.


Megkeresték a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) a horvát és a lengyel pénzügyminisztérium képviselői, hogy megismerjék a lakossági devizahitelek kivezetéséért tett magyar kormányzati lépéseket. A két ország információkérésén felül az Európai Központi Bank is figyelemmel kíséri a magyar módszert – tájékoztatta lapunkat az NGM. Közölték, a svájci jegybank múlt heti döntése miatt nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A döntés hatására a közép-európai országok devizái, így a forint árfolyama is a svájci frankkal szemben jelentősen gyengült. „Mindez megerősítette, hogy helyes lépés volt a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítése. A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel összességében több mint ötszázmilliárd forintos tartozásnövekedéstől védtük meg a magyar devizahiteleseket” – írták.

Eközben Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában tegnap kijelentette: a bankoknál vannak programok a nehéz helyzetbe került hitelesek megsegítésére, ilyen eszköz lehet például a futamidő meghosszabbítása a törlesztő részletek emelkedésének kivédésére. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány kiemelten kezelte azokat a devizahiteleseket, akik ingatlant vásároltak, és azt elveszthették volna. „Egy autó elvesztése is nagyon komoly problémát okozhat valakinek az életében, de ez talán más eszközökkel áthidalható” - fogalmazott. Varga Mihály beszélt arról is, hogy az államadósságot csökkentették, illetve abban a devizaadósság arányát ötvenről 35 százalékra szorították le, és ez a folyamat szándékuk szerint nem ért véget. Utalt arra is, hogy a svájci frank árfolyamának mindenki számára meglepő változása azért is kevésbé érintette Magyarországot, mert az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az államadósságban a svájci frank alapú tartozásokat swap-ügyletekkel euróalapúvá változtatta. Magyarország sérülékenységének csökkentésére két mód van, a lakosságnál a devizahitelek kivezetése, az államadósságnál a devizarész mérséklése - tette hozzá.

Dicsérte a svájci frankhitelek átváltásának magyarországi megoldását legújabb számában a wSieci című konzervatív lengyel hetilap, és egyúttal elmarasztalta a lengyel kormányt, hogy a budapesti kabinettől eltérően a lengyel devizahitelesekkel szemben a bankok oldalára állt. Grzegorz Górny, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztője úgy vélte, Budapest példája azt jelzi, hogy egy kormány kiállhat állampolgárai mellett, nyílt konfrontációt is vállalva a bankokkal.

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek