GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9729 RON
1 dollár = 354.1460 RON
100 forint = 0.0547 RON

Terrorügyben ma meglehet a kétharmad

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ellenzék pénteki, egyhangú támogatása a törvényalkotási bizottsági szavazáson azt erősíti meg, amit eddig is sejteni lehetett: jó esély van arra, hogy egy fideszes törvényjavaslat rég nem látott konszenzussal, a legtöbb ellenzéki képviselő támogatásával, vagyis a szükséges kétharmadnál bőven nagyobb támogatással menjen át a parlamenten. Ma szavaz az Országgyűlés a terrortörvénycsomagról.


A mai szavazáson meglehet a már hónapok óta többpárti egyeztetéseken csiszolt, a Belügyminisztérium által előkészített és emiatt csak Pintér-csomagként emlegetett tervezetkétharmados támogatása. 

A jogszabálycsomagra most már az ellenzék nagy része igent tud mondani, miután számos változtatási javaslatukat befogadták, ám a másik elemet, a terrorveszélyhelyzetet mint különleges jogrendet bevezető alaptörvény-módosítást csak a Fidesz–KDNP támogatja, és legfeljebb a Jobbik szavazataira számíthatnak, így kétséges, hogy a voksoláskor meglesz-e hozzá a szükséges kétharmad. 

A rendőrség az úr három napig

Az MSZP szerint egyébként az új, különleges jogrendi kategóriára nincs is szükség, miután az egyeztetéseken befogadták a javaslatukat, és a Pintér-csomag így már tartalmazza a rendőrség kiterjesztett jogköreit terrorfenyegetettség esetén. A rendőrség gyakorlatilag szabad kezet kap ilyenkor a helyzet kezelésére. 

Ez a széles rendőrségi jog- és hatáskör azonban nem minden szempontból határtalan. Időben három napra, vagyis 72 órára korlátozódik – ez egyszer, ugyanennyi időre meghosszabbítható, de ehhez az országos rendőrfőkapitánynak a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt indoklással kell előállnia. 

 rendőrségi hatáskör földrajzilag is – a fenyegetettség keletkezésének helyszíne alapján – behatárolt. Az intézkedési felelősség ilyenkor nem a politikusoké, hanem az országos rendőrfőkapitányé, ami a remények szerint azt jelenti, hogy szakmai döntés áll majd az ilyen helyzetben meghozott döntések hátterében. 

Sorrendben a hatodik lenne

A terrorfenyegetettséggel összefüggésben, a terrorveszélyhelyzet fogalmát bevezető alaptörvény-módosítást ugyanis különválasztották, és a sorrendben hatodik alkotmánymódosítást nem a kormány vagy valamelyik miniszter nyújtotta be, hanem az fideszes képviselők önálló indítványa. Ehhez kapcsolódik – szintén önálló indítványként – egy más jogszabályokat módosító csomag

Mint arról az Origo beszámolt, az alaptörvény-módosítás egy új, külön jogrendi tényállást, a terrorveszélyhelyzetet vezetné be az eddigi öt különleges jogrendi helyzet mellett. 

Az alaptörvény szerinti különleges jogrend időszakai jelenleg: 

  1. rendkívüli állapot
  2. szükségállapot
  3. megelőző védelmi helyzet
  4. váratlan támadás
  5. veszélyhelyzet

Majdnem szükségállapot

A tervezett alaptörvény-módosítás előkészítői úgy ítélték meg, hogy önmagában egy terrorfenyegetés vagy esetleg egy-egy már megtörtént, de elszigetelt hatású terrorcselekmény nem indokolja a legszigorúbb rendkívüli jogrend, a szükségállapot bevezetését, erre lenne jó „majdnem szükségállapot”-ként az újonnan az alaptörvénybe emelni tervezett terrorveszélyhelyzet.
A terrorveszélyhelyzet az alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó egyéb jogszabály-változtatásokkal a szükségállapotnál gyengébb, de az általában természeti katasztrófáknál elrendelt veszélyhelyzetnél megszokottnál szélesebb jogkörökkel ruházná fel a kormányt.

A tervezet szerint terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmados többséggel hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet, aminek nyomán – a korábbi 60 naptól és utólagos felhatalmazástól eltérően – a kormány legfeljebb 15 napra felhatalmazást kap arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye. 

Az alaptörvény-módosítási javaslat lényege, hogy lehetővé tenné a Magyar Honvédség felhasználását „szükségállapot és terrorveszélyhelyzet idején az erőszakos cselekmények elhárításában”.

Harminc – nem semmi

Mint arról az Origo is beszámolt, a már januárban a kormány részéről ötpárti egyeztetésre vitt terrorveszélyhelyzethez kapcsolódó más jogszabály-változtatások rendkívül széles jogkörökkel ruházták volna fel a kormányt. Olyannyira, hogy ellenzéki pártok és független szakértők arra figyelmeztettek: önkényhez vezethet az alkotmánymódosítás, ami így többet árt, mint használ. 

Az eredeti javaslat alapján 30 ponton szólhatott volna bele a kormány az emberek életébe, az állam működésébe. Joga lett volna az internet és a mobilhálózat lekapcsolására, kijárási tilalom bevezetésére, a határok lezárására, az emberek kitelepítésére is. Sőt, elképzelhető lett volna, hogy a benzinkúton jegyre adják az üzemanyagot, a boltban pedig a kenyeret. 

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek