GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Tamási, a só és az aragonit

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Iskola másként hét egyik legsikeresebb tevékenysége a koltói Petõfi Sándor Általános Iskolában az április 20-22. között szervezett székelyföldi kirándulás volt. Három nap, mint a mesében.


Sok szépet láttunk, hallottunk, tanultunk ezen az úton. Megcsodáltuk a Medve-tó szépségét, ellátogattunk a parajdi sóbányába, ahol Európa egyik legnagyobb sótartaléka található. A székely só évszázadok óta biztosít megélhetést az itt élõ embereknek, kölcsönöz ízt a székelyföldi és az erdélyi ételeknek.

Korondon egy élménymûhelyben nemcsak gyönyörködtünk a szép, fényes fazekastermékekben, hanem kipróbáltuk a korongozást, és saját kezûleg készítettünk agyagedénykéket. Megtudtuk, hogy Korond a fazekasság mellett egy értékes, szép kõzetrõl, az aragonitról is híres. Európában itt található legközelebb a földfelszínhez ez a ritka kõzet.  A székelyek gyémántjának is nevezik.

Farkaslakán, Tamási Áron szülõházát, az író tiszteletére összeállított emlékgyûjteményt néztük meg. Itt az író unokaöccse (Tamási Áron legkisebb lánytestvérének a fia), Sipos Ferenc bátyánk mesélt nekünk az író életútjáról, mûveirõl.

Egy másik irodalmi emlékhelyet is útba ejtettünk. Petõfi nyomában elindultunk a koltói somfától, és utunk során eljutottunk egy másik híres fához, a székelykeresztúri körtefához. „Petõfi vén körtefája./ Azt beszélik õ látta volt/ verset írni utoljára” (Kányádi Sándor). Alatta is üldögélt tehát a költõ, és írogatott, sõt eltûnésének napján, harcba indulás elõtt, a szájhagyomány szerint itt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet c. versét.

Segesvár Óratornya, fegyvertörténeti múzeuma, szûk sikátorai, a séta közben váratlanul elõbukkanó kis terek, alacsony kapualjak, a régi falakból és kövekbõl áradó középkori hangulat teljesen elvarázsolt bennünket. Hát még az, milyen jól esett, amikor a színes ruhákba öltözött dobos anyanyelvünkön köszöntött: „Isten hozott Segesváron! Egy jó szó nem árt a fogaknak!”

Kihagyhatatlan látnivaló minden Székelyföldre látogató turista számára a székelyderzsi erõdtemplom, amely az UNESCO világörökség kincsének része. Szent László legendájának három jelenetét ábrázoló falfreskója 1412-bõl, a legrégebbi rovásírásos emléket tartalmazó agyagtégla pedig még az Árpád-korból való.

Az épített örökség, templomok és múzeumok után utolsó nap a természet csodái kápráztattak el bennünket: a Gyilkos-tó, melynél „szebbet, vonzóbbat nem rejtenek havasok a keblökben” (Orbán Balázs), és a mészkõbe vájt fenséges sziklatemplom, a Békás-szoros.

Jó volt ez a három napos Iskola másként. Élményekkel, ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagon tértünk haza. Köszönjük a szülõknek, akik a szállást, az utazási és étkezési költségeket állták, és köszönjük a koltói önkormányzatnak, aki a belépõjegyek árát biztosította.

Ha teljesen nem is sikerült Székelyföldet megismerni, kicsit belekóstoltunk, és nagyon ízlett. Szívesen térünk oda viszsza még máskor is. „Mint a parajdi székely sót, úgy szeretlek, édesapám!”

Balogh Csaba, magyartanár

(Bányavidéki Új Szó)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek