GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Szlovákia: csak hét magyar képviselő lesz a parlamentben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mivel a Magyar Közösség Pártja (MKP) ismét nem tudta elérni az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a Most-Híd pedig csalódást keltő 6,6 százalékot ért el a szombati szlovák választáson, csökkent a magyar képviselők száma a pozsonyi parlamentben. A Most-Híd főleg az alacsony dél-szlovákiai részvételi arányoknak „köszönheti", hogy visszaesett, és nem csak a várt 8 százalékot nem tudta megközelíteni, de még vissza is esett 2012-es eredményéhez képest (6,9 százalék).


A pártnak valószínűleg 11 képviselője lesz a 150 fős parlamentben, ami hárommal kevesebb, mint amennyi most van. Közülük várhatóan heten lesznek magyarok, négy szlovák. Az MKP még gyengébb eredményt értek, mint 2012-ben (4,1 százalék). Ez nem meglepetés, az előzetes mérések alapján erre számítani lehetett, viszont sok váratlan előretörés is történt, amit viszont nem jeleztek előre a közvéleménykutatók. 

Közülük is a legszembetűnőbb Marián Kotleba és pártja, a Mi Szlovákiánk – Néppárt parlamentbe jutása – előzetesen helyenként 2 százalékot sem mértek nekik, mégis simán megugrották még a 8-at is. Ami újabb rossz hír a szlovákiai magyaroknak.

Az 1977-es születésű Kotleba radikális nézeteket képvisel: „vezérnek" nevezi magát, gyakran vonul fel fekete uniformisban, és szívesen használja a régi szlovák náci köszöntéseket. Vezette az ultranacionalista Szlovák Testvériség pártot, példaképe pedig a szlovák hitleri bábállam néhai vezére, Jozef Tiso. Víziója egy „cigányoktól és magyaroktól" mentes tiszta szlovák nemzetállam. 

2007-ig vezette a neonáci mozgalmat, majd 2009-ben alapította meg a Mi Szlovákiánk Néppártot. Retorikája kezdettől fogva szélsőséges, cigányellenes propaganda volt: „cigány parazitákról" szónokolt, őket okolta a magas kelet-szlovákiai bűnözési számok miatt. a parlamenti választásokon még észrevehetetlenek voltak, de 2013-ban a megyei választásokon már Kotleba lett Besztercebánya megye elnöke. 

A Szlovák Nemzeti Párt visszaesésével megnyílt előttük a tér: agresszív mozgalmi tevékenységükkel népszerűek lettek. A menekültválság után a cigány- és melegellenes retorikát a bevándorlók elleni uszítás váltotta fel – tavaly óta több iszlámellenes demonstrációt is tartott a párt.
 

erdely.ma, 444.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek