GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9681 RON
1 dollár = 361.0678 RON
100 forint = 0.0544 RON

Szíriában áttört az Iszlám Állam

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A dzsihadisták elfoglalták Rakka tartományban a kormányerők utolsó bázisát.


Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet erői áttörték vasárnap a szíriai kormánycsapatok utolsó támaszpontjának védelmi vonalát az északkeleti Rakka tartományban, és elfoglalták létesítmény nagy részét. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet jelentése szerint a Rakka tartományi fővárostól 45 kilométerre fekvő, fontos Tabka légitámaszpont gyakorlatilag az IÁ kezére került, a területén szíriai kormánykatonák tucatjainak holtteste hever, de egyes szektorokért és a környéken még folynak a harcok. A szíriai légierő mindazonáltal újabb légicsapásokat mért a támadókra.

A hivatalos szíriai hírügynökség, a SANA megerősítette, hogy a támaszpont kikerült a kormányerők ellenőrzése alól. Hozzátette, hogy a katonák sikeres átcsoportosítást hajtottak végre, miután kiürítették a bázist. A megfigyelők szerint a katonák nagy számban vonulnak vissza északnak, Azaria település felé.

Az IÁ szerdán indította negyedik rohamát a repülőtér ellen, ahonnan repülőszázadokat, harci helikoptereket, tankokat és tüzérséget vetettek be az iszlamisták ellen. Az OSDH helyi aktivistái szerint a harcokban legalább száz dzsihadista esett el, és mindkét oldalon sok volt a sebesült. Egy későbbi összesítésben azt közölte, hogy az ellenfelek kedd éjjel óta több mint 500 főt vesztettek: a katonák közül 170-en, az iszlamisták közül 346-an estek el. Az IÁ a bázis elfoglalása során kivégzéseket is végrehajtott - tette hozzá. 

Az OSDH szerint az IÁ fegyveresei bekerítették a visszavonuló kormányerők egy 150 fős csoportját és vélhetőleg foglyul ejtették őket. Rakkában az IÁ fegyveresi és szövetségeseik az utcákra vonultak, és örömükben a levegőbe lövöldöztek a győzelmi hír hallatán. A város központjában szíriai katonák levágott fejét tették közszemlére. 

Tabkánál az IÁ súlyos vereséget mért a kormányra - vélik a hírügynökségek szakértői -, és annak elfoglalása után a szervezet a szomszédos Aleppó tartomány felé fordíthatja a figyelmét, ahol az elmúlt hetekben már tucatnyi város és falu került a kezére.

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek