GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Szimbolikus függetlenségi népszavazás Katalóniában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Madrid által felállított akadályokkal dacolva vasárnap szimbolikus „állampolgári konzultációt” tartottak Katalóniában arról, hogy Spanyolország leggazdagabb régiója elinduljon-e a függetlenség felé vezető úton.


 

Az Artur Mas vezette katalán kormány felhívására 5,4 millió választópolgárt vártak az urnákhoz. A szavazóknak két kérdésben kellett dönteniük: akarják-e, hogy állam legyen Katalónia, és ha igen, akkor akarják-e, hogy független legyen. Az alternatív referendum nem lesz kötelező érvényű, csupán arra hivatott, hogy a katalán kormány meggyőződhessen arról, a lakosság támogatja függetlenségi törekvéseit.

Az északkelet-spanyolországi autonóm közösségben eredetileg hagyományos népszavazást tartottak volna, a spanyol kormány azonban az alaptörvénybe ütközőnek értékelte a kezdeményezést, és panaszt emelt az alkotmánybíróságnál, amely a referendum felfüggesztése mellett döntött. Mas ezután hirdette meg a két fő kérdés tekintetében azonos „alternatív” voksolást, de a madridi vezetés emiatt is alkotmánybírósághoz fordult, amely ismét felfüggesztette a katalánok kezdeményezését.

A spanyol kormány elsősorban arra hivatkozva tiltakozik az általa álcázott referendumnak tartott voksolás megtartása ellen, hogy az alkotmány nem teszi lehetővé a régiók számára a teljes spanyol lakosságot érintő kérdésekben való egyoldalú szavazást.

A 2010 óta a katalán kormány élén álló Artur Mas azonban nem fújta le a vasárnapi voksolást, amelynek megszervezésében kulturális szervezetek és önkéntesek ezrei segítettek a függetlenségpárti politikusoknak. Mas fel is szólította a katalánokat arra, hogy november 9-én „félelem nélkül” menjenek el szavazni, mivel azzal nem tesznek mást, mint a szólásszabadsághoz való alapvető jogukat gyakorolják.

A katalán vezető pénteken azt is bejelentette, hogy a szavazás lebonyolítását a korábbi tervektől eltérően nem a szeparatista polgári mozgalmakra bízzák, hanem „hivatalos keretek” között végzik. Az 58 éves politikus annak ellenére döntött így, hogy Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter kikötötte: a központi kormány egészen addig nem akadályozza meg a konzultációt, amíg a katalán vezetés kimarad a voksolás levezényléséből és azt önkéntesekre bízza.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek