GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Szijjártó: nevetséges ötlet, hogy Merkel rendet teremteni jön

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szijjártó Péter szerint nem lehet szembeállítani Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatását, Európa két meghatározó vezetőjének budapesti vizitje Magyarország elismerését jelenti. A külgazdasági és külügyminiszter erről a Magyar Hírlapban csütörtökön megjelent interjúban beszélt.


Nevetségesek azok az ellenzéki felvetések, hogy a német kancellár rendet teremteni jönne Magyarországra - mondta Szijjártó Péter a Magyar Hírlapnak. Szerinte egyszerű munkalátogatásról van szó, hiszen Berlin a legfontosabb politikai és gazdasági partnere az országnak.

Vlagyimir Putyin tavaszi budapesti látogatásáról azt mondta, az időpontot még egyeztetik. Hozzátette, az orosz államfővel természetesen szó lesz az ukrajnai helyzetről, amiről az a határozott álláspontjuk, hogy a minszki megállapodások kölcsönös betartása vezethet a békéhez.

Fontosnak nevezte az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok újraélesztését a partnerség, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartásának talaján állva. Azt mondta, tárgyalni fognak a kereskedelmi kapcsolatokról, hiszen Magyarország exportja tavaly tizenhárom-tizennégy százalékkal esett vissza. Szó lesz az energetikai együttműködésről is, ugyanis a Déli Áramlat leállításával új helyzet állt elő.

A miniszter az interjúban arról is beszélt: fel sem merült André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő kiutasítása. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatoknak egymás tiszteletén kell alapulniuk. "Ez pedig azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk egymás szuverenitását éppúgy, mint egymás polgárainak döntését a saját országuk jövőjéről. Ebből mi nem engedhetünk, és nem is engedünk" - fűzte hozzá.

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek