GaGa
2024. július 24., szerda Kinga, Kincső napja
árfolyam:
1 euro = 4.9704 RON
1 dollár = 355.8616 RON
100 forint = 0.0548 RON

Szigorúbb szabályok jöhetnek az Európai Bizottság tagjaira

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Barroso-botrány után az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Jean-Claude Juncker a testület tagjaira vonatkozó etikai kódex jelentős módosítását jelentette be. Az Európai Bizottság tagjai a megbízatásuk lejárta után két évig, az elnök három évig kizárólag a testület engedélyével helyezkedhetnek el valahol.


Szigorítanák az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódex szabályait – közölte a testületet vezető Jean-Claude Juncker.  Előzőleg komoly felháborodást keltett, hogy José Manuel Barroso, a brüsszeli testület korábbi elnöke állást vállalt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

Két évig csak engedéllyel 

A jelenlegi szabályok szerint az Európai Bizottság tagjai a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kizárólag a testület engedélyével helyezkedhetnek el valahol. A javaslat értelmében kiterjesztenék ezt az időszakot: az uniós biztosok esetében két évre, a bizottság elnökének esetében pedig három évre.

“A korábbi bizottsági tagokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján úgy érzem, hogy a magatartási kódex szigorítására lenne szükség az esetleges összeférhetetlenség elkerülésére szolgáló, lehető legmagasabb szintű követelmények megállapítása érdekében” – fogalmazott Juncker.

“Különösképpen a bizottság elnöke esetében hosszabbítanám meg a várakozási időszakot. A szigorúbb szabályok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy minden esetben elfogadható etikus magatartást eredményezzenek, azonban kitűnő kiindulási pontot jelentenek” – tette hozzá.

Az EB elnöke is indulhatna parlamenti választáson

Eltörölnék emellett azt az előírást, miszerint a biztosoknak le kell mondaniuk, ha indulni akarnak az európai parlamenti választásokon. A bizottság úgy véli, ez tükrözné a tagállami gyakorlatot, amely lehetővé teszi a kormány tagjai számára, hogy részt vegyenek a törvényhozás munkájában.

Juncker szerdán levelet küldött Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének, amelyben kikérte az uniós parlament véleményét a tervezett módosításokról.

A Barroso-ügy robbantotta ki a botrányt

A botrány azután robbant ki, hogy a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett Goldman Sachs júliusban bejelentette, hogy José Manuel Barroso a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság elnöke.

Egyszerű lobbistának nézik

A brüsszeli testület etikai bizottsága végül felmentette az ügyben Barrosót, mivel letelt a 18 hónap a megbízatásának lejárta után, Juncker azonban leszögezte, elődjét ezentúl nem a szervezet korábbi elnökeként, hanem egyszerű lobbistaként fogják fogadni az Európai Bizottságnál.

José Manuel Barroso 2004-től és 2014-ig volt az Európai Bizottság elnöke.

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége? Miért nem fordul (...)

ULYSESSCARUSO@GMAIL.COM Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége? Miért nem fordul (...)

ÚJ Őszinte HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek