GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Szerda reggeltől nem kell karanténba vonulni a magyar-román határ átlépése után

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szerdától megszűnik a karanténba vonulási kötelezettség a Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén a két ország állampolgárainak - jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedd délután Facebook-oldalán.


Szijjártó Péter elmondta: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már régóta kérte a magyar kormányt arra, hogy próbáljon megállapodni a román kormánnyal arról, hogy a román és a magyar állampolgárok karanténba vonulási kötelezettség nélkül átkelhessenek a két ország határán.

Közölte: felgyorsították ezeket a tárgyalásokat. Sikerült is eredményt elérni, amelynek nyomán lehetővé teszik, hogy éjféltől, tehát szerdától a magyarok és románok karanténba vonulási kötelezettség nélkül léphetnek át Magyarország és Románia határán - tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter videójában köszönetet mondott az RMDSZ-nek és elnökének, Kelemen Hunornak is, hogy mindvégig napirenden tartották ezt a témát.     Mint írtuk, a kedd délutáni kormányülésen Ludovic Orban román kormányfő azzal fenyegette meg Magyarországot, hogy bepanaszolja az Európai Bizottságnál, ha a magyar hatóságok „diszkrimináló módon” továbbra sem engedik meg a román állampolgárok be- vagy átutazását Magyarország területén. A kormányfő elmondta, sok panaszt kapott olyan román állampolgároktól, akik Nyugat-Európába akartak utazni munkavállalás céljából, és eredetiben kérték tőlük a magyar határrendészek a munkaviszonyt igazoló szerződést, a dokumentum hiányban pedig visszafordították őket.  

Orban kijelentette: a kétoldalú egyezmények ellenére „Magyarország megsérti az európai uniós állampolgárok szabad mozgásához való jogát”, és mindezek a korlátozások „a román állampolgárokat érintik a leghátrányosabban”. Hozzátette: a román fél „teljes nyitottságról tett tanúbizonyságot” a két ország állampolgárainak határon való közlekedésének tekintetében. Azt nem említette, hogy március derekán a román hatóságok elsőként zárták le a magyar–román határon a kisebb átkelőhelyeket a koronavírus-járvány miatt, azzal indokolva a lépést, hogy az állományt a nagyobb határátkelőhelyekhez vezénylik át.  Mint ismeretes, hétfőtől kezdődően már nem kell kéthetes karanténba vonulnia annak, aki 17 európai országból – Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Ciprusról, Horvátországból, Svájcból, Németországból, Görögországból, Izlandról, Lettországból, Liechtensteinből, Litvániából, Máltáról, Norvégiából, Szlovákiából, Szlovéniából vagy Magyarországról – érkezik Romániába. A Magyarországra való beutazás feltételei azonban mostanáig változatlanok maradtak, vagyis ha valaki a romániai vizit után visszatért az anyaországba, akkor kéthetes otthoni izolációba kellett vonulnia. A magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa hétfői sajtótájékoztatóján még arról beszélt: Románia határátkelői schengeni külső határok, vagyis azokon folyamatos a határellenőrzés. Nyomatékosította azt is, hogy a nem magyar állampolgárok csak akkor léphetnek be Magyarországra, ha az érintett országgal kétoldalú megállapodás van érvényben a karanténmentes határátlépést illetően.  Ez most Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentésével megváltozott: szerda reggeltől nem kell karanténba vonulniuk a román, illetve a magyar állampolgároknak a magyar-román határ átlépése után. 

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek