GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Szanyi: Az MSZP nélkül is van élet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A depresszión túl optimista is a magát nem minden szempontból marxistának tartó Szanyi Tibor, mert a parlamenti választásokon április 6-án szerinte majdnem taroltak a szocialisták. Az MSZP megmondóembere Brüsszelben nem sokat kíván időzni. Inkább egy vadiúj képviseleti-kultúra megalkotására készül, amellett, hogy mindent bevállal a portástól kezdve az alelnöki pozícióig.


Április 6-án az országgyűlési választások napján, amin a Fidesz–KDNP elsöprő győzelmet aratott, Szanyi Tibor depressziós lett, a felesége a megmondhatója. A szocialista politikust ugyanis elkeserítették a részvételi adatok.

Csalódott a „billegőkben” (fej fej mellett ment a harc például a XVIII. kerületben, Budapest 15. számú választókerületében), hiszen itt a szocik lemaradtak. Varga László miskolci győzelmének ugyan örül, de a jelöltek közötti minimális különbség az mutatja, itt sem a népakarat érvényesült. Szanyi egy kicsit azért optimista is, hiszen mint az Indexnek elmondta, több helyütt majdnem taroltak.

A baloldali szavazókat „az internettel rendelkező, középiskolánál erősebb végzettségű” emberekként azonosítja, akik május 25-én az európai parlamenti választások napján úgy mennek el ikszelni, hogy tudják is, miről döntenek. Ez komoly növekedési potenciált jelenthet a baloldalnak, véli.

Szanyi Tibor a reformer, de nem frontember

Brüsszel mára a valódi döntések helyszíne, de felesleges az egész hónapot ott tölteni, a hazai visszacsatolással is sok a tennivaló, hangsúlyozza. Azt azonban elhatározta, megteremti az európai képviseletek vadiúj kultúráját. Hozzáteszi még, mára a pártok nem a frontembereiket teszik rá a jelöltlistára. Amikor ez még így volt, nem akart az EP közelébe menni.

Szanyi a hazai MSZP-s pártkarriert sem adja fel, ahogy az interjúban fogalmaz, a portástól az alelnöki posztig mindent bevállal. A 2012-es évről, elnöki ambícióiról szólva azt mondta, Mesterházy Attilát azért hívta ki, mert szeretett volna változtatni a párt támogatottságán, a közvélemény-kutatások adatai ugyanis elkeserítették: „olyan egyenes volt a görbe, mint egy halottnak!” Ezért egyébként nem a jelenlegi pártelnököt hibáztatja, csak ténymegállapításként említi.

Szanyi, miután a balliberális összeborulók csúnyán leszerepeltek április 6-án, elővette a 2012-es programot. Azt a programot, amiben egy mozgalmi jellegű szocialista párt szerepel, és amiben a Népszavára ő zászlóshajóként szeretne tekinteni. – Hiszen ha nincs muníció, akkor ott a Népszava – üzen a szimpatizánsoknak Szanyi. Kell a reklám, a saját média az MSZP-nek, de mint elismeri: a szocialisták nélkül is van élet.

Elemezve a választási vereséget arra is kitér, Mesterházy Attila a „pártok világában kereste a szövetségeseket”, de ő – ha 2012-ben nyert volna a tisztújításon a programjával – a civil szervezetek felé fordult volna. Az ellenzéki összefogásról szólva aláhúzza, külön indulva az MSZP eredményesebben zárhatott volna.

Nem bonyolódik bele, de marxista

Szanyi a Kommunista Kiáltvány minden betűjét ugyan nem vállalja, de magát bizonyos értelemben marxistának tartja, mindezek mellett a kiáltványban leírtakba azért inkább nem bonyolódik bele.

Az interjúból kiderül az is, zenéből szinte csak az új fekszik a politikusnak, a majdnem iránymutató Katy Perry mellett a Robin Thicke -féle Blurred Lines a nagy kedvenc, „úgy, hogy benne van az a kis alacsony néger is, most nem jut eszembe a neve, aki önmagában is sztár”. (Ennek számnak van a YouTube-on több mint negyedmilliárdos nézettséggel bíró, korhatáros klipje. Szanyi egyébként Pharrell Williamsre gondolt.)

(mno.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek