GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Sürgés-forgás, mozgolódás, gyerekkacaj és csordultig megtelt főtér jellemezte a 2019-es Főtér Fesztivál szombati napját

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több mint harminc program várta a Nagybányai Magyar Napok szombatja a város magyar közösségét, és nemcsak. A főtéren állandó gyermek- és családos programok voltak, a kézműves standoknál mindenki mereszthette szemét-száját a kézzel készített különlegességeken, és az FF Diáknapok is zajlottak. Este zenés előadások, látványos erőpróba mutatványok és Republic koncert zárta a Fesztivál utolsó előtti napját.


Már reggel tíz órakor tele volt a főtér. Minden sarkon készülődés, sátorállítás és szervezkedés folyt, hiszen rengeteg foglalkozás, kisebb-nagyobb versenyek és vetélkedők, játszóházak voltak a főtéren egész kora estig. Volt selfie-station, Nagybánya-postaláda, míves kvíz, sárospataki kreatív játszóház és képzőművészeti, múzeumos foglalkozás, Baba Mama foglalkozás, kézműves foglalkozások, utcaművészet, könyvturkáló, legózás a téren, nagymama vintage turkálója, mozgó zongora, tollaslabda, elektromos biciklizés, játszóház és tollaslabda. Az önkéntesek bundásreggelije után, a Brighella társulat előadásában elveszett apát kerestek, a Rákóczi Szövetség iskolakezdő piciny diákjai kedves dallal köszönték meg a díjakat. Az RMDSZ Női szervezetének kávéházában Horváth Anna, volt kolozsvári alpolgármester is meghívott volt, de emellett tanárnők is beszéltek a gyerekkor és a hit fontosságáról. Az RMDSZ közéleti talkshow-jában Vida Noémi, alpolgármester, Böndi Gyöngyike, volt alprefektus és Apjok Norbert, parlamenti képviselő válaszoltak nagybányai magyar lakosok problémáira.

A nap folyamán, a Főtér Fesztiválról a magyarországi Kossuth Rádió közvetített, nemcsak a programokról, hanem a nagybányai közösségről is. Az FF Diáknapok is zajlottak, kártyáztak,  a kultúrkvízen többek közt általános műveltségi feladatok voltak, a karaokén pedig Republic daloktól kezdve, Britney Spears-ig mindenféle szám ment.

Bemutatták Nagybánya két mesés térképét, a #nekem5nyolc diákok vetélkedőjének kincset kerestek zsákban ugorva, a Nicolae Iorga Általános Iskola mesejátékokat adtak elő, nagybányai diákok pedig verseltek a főtéren. Szecessziós sétán lehetett látni a város nevezetes épületeit, és a magyarországi leveleki Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület szatmári karikázót, és a Csóró Nyuggerek című paródiát mutatott be, ami egyértelműen a nyugdíjasok mindennapos problémáit parodizálta. Kiss Adél és diákok performanszát a Szent István toronynál lehetett látni, ahol Tersánszky Józsi Jenő, Németh László és Petőfi Sándor idézeteket olvastak. A szolnoki Kodály Kórus előadása után, modern irodalomórát tartott Karsay Magdolna magyar szakos tanárnő beszélt Vida Gábor Egy dadogás története című könyvéről beszélt.

Később, délután már lazábbá váltak a programok. A Colonello standjánál sörkülönlegességeket (Astro és Cosmo söröket) lehetett kóstolni, illetve a budapesti Madách Színház sztárjai, Mahó Andrea és vendégei régi slágereket énekeltek. A nyíregyházi Nyír1Flow látványosan ugráltak egyik rúdról a másikra, veszélyes erőpróbát és akrobatikus mutatványokat adtak elő. Az esti sötétségben pedig tökéletesen látszódott a cserkészek gyertyafényes villámakciója, azután pedig a Titán zenekar és a Republic csaptak szuper koncertet.

A mai nap további foglalkozásokkal, előadásokkal, bemutatókkal, vallási áhítattal és Ferenczi György és a Rackajam koncerttel folytatódik.

Mihály Kriszta – nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek