GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

„Románia autópályát akar” – részben megállt az élet 15 percre az országban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Felavatták” pénteken 15 órakor Suceava közelében az első egy méter moldvai autópályát. Megépítője, Ștefan Mandachi vállalkozó felhívásához csatlakozva számtalan cég és több ezer magánszemély 15 percre szüneteltette tevékenységét.


 A "Románia autópályát akar" nevű kampány megosztotta a kormánykoalíciót. Délután három órakor országszerte több száz kisebb-nagyobb vállalkozás függesztette fel a munkát, számos külföldön dolgozó román jelezte szolidaritását, de még a kormány pénzügyminisztere, Eugen Teodorovici is kiált a minisztérium elé, jelezvén, hogy támogatja a megmozdulást.

A fuvarozókon, turisztikai és építőipari egyesületeken, a Román Kereskedelmi Kamrán kívül önkormányzatok, szakszervezetek, bankok, diákszervezetek, kórházak is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Bukarest központjában az egyetemisták összefogózkodva "ember-sztrádát" alkottak, az egyik fővárosi masszázsszalon is bejelentette, hogy az országos megmozdulás idején negyedórával meghosszabbítja az éppen soron lévő vendégek kényeztetését.

A vagyonát gyorsétkezdékkel megalapozó Stefan Mandachi saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú autópálya-szakaszt a kelet-romániai Suceava megyében, tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyetlen olyan történelmi régiója, ahol eddig egy méter sztráda sem épült. Az erről készült látványos reklámfilmben, amelyet a video-megosztókon és a hírtelevíziók adásaiban milliók láttak, Mandachi maga buzdított mindenkit, akit zavar Románia elmaradottsága a gyorsforgalmi utak terén, hogy március 15-én, 15 órakor tevékenysége 15 perces megszakításával fejezze ki nemtetszését.

Megosztotta a koalíciót Péntek délben a kormányt rendszeresen bíráló Klaus Johannis államfő is sajtónyilatkozatban adta a tüntetők tudtára, hogy ő is mellettük áll. a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea számára nem tűnt ennyire szimpatikusnak a kezdeményezés: szerinte míg mások cirkuszt csinálnak, addig a kormány valódi sztrádákat épít. Szerinte "azok a ravaszkodók", akik azzal hencegnek, hogy építettek egy méter autópályát, jobban tették volna, ha pénzt adományoznak a valódi infrastruktúra-fejlesztésre.

A kisebbik kormánypárt, az ALDE elnöke ezzel szemben igazat adott a demonstrálóknak. Călin Popescu-Tăriceanu azt nyilatkozta: az autópálya-építés üteme elfogadhatatlanul lassú volt. Szerinte ezért valamennyi párt felelős, amely az utóbbi 20-30 évben hatalmon volt. Tăriceanu elmondta: a 2019-es költségvetés biztosítja a szükséges összegeket a moldvai közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztéséhez. Megjegyezte: ha közlekedési miniszter lenne, néhány intézkedéssel hatékonyabbá tenné az autópálya-építést - átszervezné a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságot (CNAIR), 70 százalékakkal emelné az autópálya-építésen dolgozók bérét, és közvetlenül, személyesen venne részt a helyszíni ellenőrzésekben.

PSD: a sztrádépítés elkezdődött ''Moldva autópályájának építése ma kezdődik” – közölte Facebook-oldalán a a demonstrációra reagálva a Szociáldemokrata Párt (PSD) pénteken, hangsúlyozva, hogy egy 2017-ben, tehát a szociáldemokrata kormányzás idején elindított, 144 millió euró értékű projektről van szó. Răzvan Cuc szállításügyi miniszter Moldvában tartózkodik, Bákó körgyűrűjének építkezésére látogatott el. Ana Birchall kormányfő-helyettes szintén írt a moldvai sztráda projektjéről Facebook-bejegyzésében. Közlése szerint az építő, a Spedition UMB - Tehnostrade román cég, nagy lendülettel fogott hozzá a kivitelezéshez. Eközben Răzvan Cuc szállításügyi miniszter pénteken ellátogatott a körgyűrű építkezésére, és kijelentette, derűlátó a munkálatok határidőre való befejezését illetően. Cuc azt mondta, nem véletlen, hogy Moldvában van, és 15 órakor, amikor az országnak autópályákat követelő tüntetés elkezdődik, ő az építkezésen lesz.

FRISSÍTÉS: Kolozsvár belvárosában is éreztette hatását a moldvai üzletember akciója, autósok százai blokkolták le a forgalmat.  

 - a Maszol.ro portálról

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek