ET
2024. október 26., szombat Dömötör napja
árfolyam:
1 euro = 4.9732 RON
1 dollár = 0.0477 RON
100 forint = 1.2311 RON

RMDSZ: megvédjük a történelmi fontosságú sírhelyeket, a hősöknek felállított emlékműveket

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A történelmi személyiségek sírhelyeit, a hősöknek állított emlékműveket, kriptákat védi meg egy RMDSZ által kezdeményezett törvényjavaslat. Erről elsőházként döntött ma a szenátus plénuma.


Több nagyvárosban gondot okoz a temetők zsúfoltsága, ami veszélyezteti a történelmi személyiségek sírhelyeit, a hősöknek állított emlékműveket, régi kriptákat. Az RMDSZ két megoldást nyújtott erre a gondra, az egyikről hónap elején döntött kedvezően a parlament felsőháza. Ez lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy könnyebben hozzanak létre új temetőket, az ehhez szükséges területek kisajátításával. 
A ma tárgyalt tervezet pedig a történelmi fontosságú, régi sírhelyeket védi meg, törvénybe foglalja azok jogállását. 

A tervezet továbbá kimondja: a temetők ösvényeit, zöldövezeteit gondozni kell, és biztosítani kell azok őrzését, védését. 
„A kolozsvári Házsongárd temetőben, a nagyváradi Rulikowski temetőben, és más településeken lévő, a közösségünk szempontjából fontos sírhelyeket védjük meg, hiszen ezek múltunk, identitásunk elemei” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. 

A tervezetről, amelynek kezdeményezője Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es képviselő, a parlament alsóházának is döntenie kell. A tervezet a döntést és a Hivatalos Közlönyben való megjelenítését követően léphet érvénybe.

Forrás: rmdsz.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

ADOMÁNYOZOK A nevem Rizzo Tecla, olasz származású, és Franciaországban élek.Súlyos betegségben (...)

Mindenféle kölcsön mindenki számára Európában Jó napot kívánok, Egész Európában kínálunk kölcsönt 2000 eurótól 1 000 000 euróig. (...)

IMPRUMUTUL DE BANI VA OFER OPPORTUNITATI PENTRU OFERTE DE IMRUMUTURILE DE BANI, DE INCREARE SI LEGALE (SATISFUT SAU (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
ET
GaGa
Reklam
Reklam
rmdsz
banyavidek