GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Rendkívüli parlamenti ülésszakot akarnak a liberálisok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Rendkívüli parlamenti ülésszakot kezdeményez az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) augusztusra a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadása érdekében - jelentette be kedden Alina Gorghiu, a PNL társelnöke.


A politikus szerint a PNL elkötelezte magát a külföldön élő románok választójogának gyakorlását megkönnyítő törvény elfogadtatása mellett, a parlamentet pedig azért kellene a nyári szünetről visszahívni, mert jövő ősszel parlamenti választást rendeznek, és egy alkotmánybírósági döntés értelmében a választási törvényeket a voksolást megelőző 12 hónapban már nem szabad módosítani.

A PNL júniusban bizalmatlansági indítvánnyal próbálta a Ponta-kormányt megbuktatni a diaszpóra választójogának állítólagos elszabotálása miatt, de az indítványt a szociáldemokrata többség leszavazta.

A PNL éléről tavaly államfővé választott Klaus Johannis államfő főleg annak köszönhette váratlan győzelmét, hogy a külföldön élő románok és a velük szolidaritást vállaló hazai választók valósággal fellázadtak ellenfele, a szociáldemokrata (PSD) Victor Ponta miniszterelnök ellen. Az ellenzék szerint ugyanis a Ponta-kormány rossz szervezéssel akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt választójoga gyakorlásában: a külképviseletek előtt sorban állók közül nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.

Johannis győzelme óta a PNL igyekszik a külföldi voksolás témáját napirenden tartani. A jobbközép párt azt szeretné elérni, hogy a levélben való szavazás bevezetésével könnyítsék meg a külföldön dolgozó románok részvételét a választásokon, de a PSD vezetői ezt csak elvi nyilatkozatok szintjén támogatják, a PNL konkrét törvénytervezete ellen technikai kifogásokat emeltek.

Így szól a jelenlegi törvény

A parlamenti választások megszervezéséről júniusban elfogadott kerettörvény szerint külföldön csak lakcímkártyával vagy a román útlevélben szereplő állandó külföldi lakcímmel lehet szavazni. A bukaresti belügyminisztérium útlevélosztálya szerint félmillió román szavazópolgárnak van állandó külföldi lakhelye, de a külföldön tartózkodó román vendégmunkások számát a hatóságok ennek többszörösére, 2-3 millióra becsülik.

Másfelől míg belföldön elvileg 73 ezer állampolgárra jut egy képviselő, és 168 ezer polgárra egy szenátor, a külföldön élő több millió román állampolgár mindössze négy képviselőt és két szenátort küldhet a bukaresti törvényhozásba.

A szociáldemokrata többség várhatóan nem tudja megakadályozni a rendkívüli ülésszak összehívását, hiszen ahhoz elegendő a törvényhozók egyharmadának támogatása: a feltétel teljesítéséhez a PNL-nek alig néhány aláírásra van szüksége a többi ellenzéki párt részéről.

MTI

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek