GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Régi viharos, aszályos nyarak a Bányavidéken és Szatmár megyében

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A tudósok többsége a korábban beköszöntött július elejei kánikulát az éghajlatváltozás megnyilvánulásának tekinti.


A XIX. század elsõ felében megjelent Hasznos Mulatságokat, a Hazai és Külföldi Tudósításokat, a Nagybánya és Vidékét böngészve több tudósítást találtam régi, aszályos , viharos nyarakról.

1706 és 1708 között a legtöbb európai folyó kiapadt. Szatmár megyében a kutak kiszáradtak, a mezõk és rétek kiégtek, és sok szarvasmarha elpusztult.

1718-ban Erdélyt sújtotta az egyik legnagyobb aszály. Több hónapon át egy csepp esõ sem hullott. Az éhes emberek a fák kérgét, gyökerét, sõt kutyák, macskák húsát is megették.

1780-ban Kisasszony havában (augusztusban) Erdély több részén récetojás nagyságú jég esett. Egyes településeken négy napig nem olvadt el a jég.

1783-ban Máramaros megyében Ieudon (Jódon) egy gazda feleségével és gyerekeivel házuk ablakán nézett ki, amikor szobájukba beütött a mennykõ. Mindannyian leestek, elájultak, de néhány perc múlva magukhoz tértek.

Felsõbányán 1898. augusztus 5-én délután három órától égiháború tombolt. Istennyíla Herr József kereskedõ, Veres József fõmérnök irodájába  és a Korona-fogadó jégvermébe ütött be.

1902-ben júniusban a Bányavidéken sok patak kiszáradt. A csapadékszegény idõ megtizedelte a gabonatermést és a gyümölcsöket. Ugynabban az évben, augusztus 9-én nyíltak meg az ég csatornái. A két hétig tartó szakadó esõ a felsõbányai búcsút is elmosta.

1905-ben, Nagybányán, az aszfaltolvasztó kánikula után eredt meg az esõ. Augusztus 22-én este hat órakor Sárosi József Agyagos utcai házába gömbvillám hatolt be. Sárosi József, a felesége és gyerekeik leestek, amikor az izzó gömbbõl szikrák pattantak ki. A gömbvillám rövid ideig a szobában táncolt, áttörte a falat, majd felrepült a padlásra, ahonnan rövid idõ múlva eltûnt.

Végül egy gyermekkori emlékem elvenítem fel. 1949-ben, augusztusban nagymamámmal városunk északi részén, a Szakadásban málnáztam. Hirtelen beborult, tûzkígyók szabdalták az eget, és fülsüketítõ dörgés törte meg az erdõ csendjét. A felhõszkadásban egy patak kilépett a medrébõl. Egyszer csak dörmögés ütötte meg fülünket. Az esõfüggönyben nem láttuk a medvét. Azonnal szaladni kezdtünk a völgy felé. Szerencsénkre, a brummogó nem üldözött minket, mert  valószínûleg jóllakott kedvenc erdei gyümölcsével.

Boczor József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Gáspár Judit 2015.07.21 01:06:21
Köszönöm az érdekes és hangulatos összefoglalót.


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek