GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Putyin újabb durva üzenete Romániának

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A NATO-nak nincs keresnivalója az orosz határ közelében. A NATO-erők katonai kapacitásának növelése Romániában „konfliktusos” helyzetet szít – ezt Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője mondta, hozzátéve, hogy Bukarest „feláldozza a régió stabilitását” a világ más részein lévő „stratégák kedvéért”, tudósít a Mediafax.


Lukasevics hangján keresztül Vlagyimir Putyin azt üzeni az Észak-Atlanti Szövetség romániai mozgolódásai „nem helyénvalóak" és „konfliktusos" jellegűek.

 

Az oroszok szerint Románia feláldozza a regionális biztonságot a NATO-csapatok létszámának növelésével.  „Arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a romániai hatóságok, azért, hogy távoli stratégák szemében növeljék fontosságukat, taktikai megfontolásokból, képesek feláldozni a Fekete-tenger régiójának stabilitását".

Mint írtuk korábban, Alekszandr Lukasevics pár napja azt nyilatkozta, hogy Romániának tisztában kell lennie azzal a felelősséggel, és azokkal a következményekkel, amelyek a NATO-csapatok megerősítésével járnak, tekintve, hogy ez a megerősítés pillanatnyilag Románia területén zajlik. Lukasevics veszélyesnek nevezte az Észak-Atlanti Szövetség akciózását. Szerinte a NATO-erők kelet-európai megerősítése precedens nélküli lépés, amely szembemegy valamennyi létező egyezménnyel. Az orosz politikus felidézte, hogy a NATO és Oroszország egyetértettek abban, hogy a kölcsönös elrettentés elvének tiszteletben tartása mellett, nem mobilizálnak túlzott mértékben katonai erőket.

Válaszképpen, Victor Ponta a Twitteren azt írta: „IGEN, tisztában vagyunk azzal, hogy döntéseink a lehető legjobbak Románia, és partnereink számára!!"

 

Románia Kormánya egyébként múlt héten hagyta jóvá azt a jogszabályt, amely előírja külföldi fegyveres erők Románia területén való állomásozását, tranzitját, és különféle műveletek lebonyolítását is lehetővé teszi számukra. A miniszterelnök azt mondta ennek kapcsán, hogy a NATO parancsnokságok személyzetéről és fegyverállományáról van szó. Mircea Duşa védelmi miniszter hozzátette: az életbe lépéshez szükség van a Legfelső Védelmi Tanács véleményére is.

A jogszabály elsősorban a külföldi katonai erők felszereléséhez tartozó harci berendezések, anyagok előkészítésére, indokolt esetben az ezekhez szükséges kiszolgáló személyzetre, a kollektív védelmi feladatokra, illetve a befogadó nemzet számára nyújtandó támogatás optimalizálásának módszereire vonatkozik.

 

Putyin béketűrésének fogyásához magyarázatul szolgál az is, hogy a NATO januárban jelentette be két regionális központ létrehozását Romániában és Lengyelországban, illetve gyorsreagálású parancsnoki központok felállítását Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Litvániában, Lettországban és Észtországban. Oroszország ukrajnai akcióinak kontextusában ezeknek a gyorsreagálású erőknek a bevetése legfeljebb 48 órát vehet igénybe.

kolozsváros.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek