GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Pártot alapít az Új Jobboldal

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Pártalapítási kérvényt nyújtott be a bukaresti bíróságon a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű szélsőjobboldali ifjúsági szervezet elnöke, Tudor Ionescu ügyvéd – adta hírül honlapján a Rise Project román oknyomozó portál.


A beadvány szerint az új párt felvenné az ifjúsági szervezet nevét – Partidul Noua Dreaptă néven működne –, Ionescu mellett pedig Alexandru Năstase, az ifjúsági szervezet egyik atyja és Dorin George Lala, a bukaresti második kerületi szervezet elnöke szerepel alapítóként.

A Rise Project azt írja, Tudor Ionescu nem szeretné egybeolvasztani az egyesületet a párttal. „A bejegyzendő szervezetnek a tagsága nem ugyanaz lesz, mint az egyesületé, senkit sem kötelezünk arra, hogy belépjen a pártba. Olyan tagjaink is lesznek majd, akik soha nem vettek részt az Új Jobboldal tevékenységében” – idézi Ionescut az oknyomozó portál.

A Rise Project egyébként a bejegyzésre váró szervezet politikai programjából is közöl szemelvényeket. Eszerint az Új Jobboldal Párt célul tűzte ki Románia egyesítését a Moldovai Köztársasággal „Németország példájára”, küzdene a korrupció megszüntetéséért, a munkanélküliség és a szegénység felszámolásáért, a törvénytelen privatizációk hatálytalanításáért, az illegális fakitermelés megállításáért, felszámolná az alvilági klánokat, és egy olyan politikai osztály kialakítását ígéri, amely a nemzeti érdekek védelméért és előmozdításáért dolgozna. A bíróság várhatóan szeptemberben dönt a beadványról.

Ionescuék nem először próbálkoznak

Bár az ifjúsági szervezet honlapján elérhető bemutatkozó első cikkelyében leszögezik, az Új Jobboldal mozgalomként és nem pártként kíván működni, alapítói már 2011-ben benyújtottak egy pártalapítási kérvényt a bukaresti bíróságon, akkor Nacionalista Párt néven próbáltak bejegyeztetni egy új politikai alakulatot.

A kezdeményezést a Bányászjárások Áldozatainak Egyesülete is támogatta, az ügyészek azonban kiderítették, a támogatói íveken az aláírásgyűjtés előtt elhunyt személyek adatai is szerepeltek, több személyi szám pedig hibásan került fel a listára.

Az ügyészségi fellebbezést követően a bukaresti táblabíróság elutasította a pártbejegyzési kérvényt, ezzel egy időben pedig okirat-hamisítás miatt bűnvádi eljárás is indult, az ügy a Rise Project szerint még folyamatban van. Tudor Ionescu a portálnak azt nyilatkozta, semmit nem tud a hamisításról, a pártbejegyzés szerinte azon múlott, hogy számos támogató visszavonta az aláírását, így végül nem gyűlt össze a pártbejegyzéshez szükséges 25 ezer aláírás.

A bíróság térfelén a labda

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetője a Krónikának elmondta, az általa vezetett intézmény jogilag nem akadályozhatja meg a magyargyűlölő párt bejegyzését, ebben a kérdésben kizárólag a bíróság dönthet.

„Magánszemélyként nem gondolom, hogy ez jó dolog Románia számára, főleg olyan körülmények között, hogy a szélsőjobb egyre inkább teret hódít Európában” – fogalmazott. Mint mondta, állami intézményként nem fogalmazhatnak meg kifogásokat a bíróságon a pártbejegyzés ellen, magánszemélyek azonban megtehetik ezt.

Mint részletezte: lehet hivatkozni arra a kormányrendeletre, amely tiltja a fasiszta pártok bejegyezését. „A bíróságtól függ, hogyan értelmezik a jogszabályokat. Jogi szempontból nagyon bonyolult kérdés ez, hiszen egy pártbejegyzés elutasítása alapjogot tagad meg, amelyre csak kivételes esetben van lehetőség” – magyarázta.

Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő lapunknak rámutatott, a pártalapításra vonatkozó törvény is tiltja azon szervezetek bejegyzését, melyek programja olyan elemeket tartalmaz, amelyek interetnikus konfliktusokat idézhetnek elő.

„Két kérdés merül fel: az egyik, hogy a létrehozandó párt programja tartalmaz-e ilyen elemeket, a másik pedig az, hogy a bíróság hogyan értékeli ezt a dokumentumot. Mi már tudjuk, hogy a bíróság olykor a kétnyelvű utcanévtáblákat reklámanyagnak minősíti, az anyanyelvhasználatot is büntetni tudja, szóval elég rizikós lenne megsaccolni, hogy miképpen fog dönteni a szélsőjobboldali szervezet pártként való bejegyzéséről” – mondta a képviselő.

„Emlékezzünk csak vissza, egy olyan országban élünk, ahol a Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor a saját lapjában olyanokat írhatott le, hogy hatalomra jutása esetén egy stadionba összegyűjtené, és géppuskával legyilkoltatná a román állam belső ellenségeit. 15 évvel ezelőtt ez a szervezet még 25 százalékos támogatottságot tudott elérni, és jelöltje bejutott az elnökválasztás második fordulójába, ma már azonban nem tudja átlépni az 5 százalékos választási küszöböt. Ugyanakkor azt látjuk, hogy újabban ismét népszerűek a nacionalista pártok Európában” – fejtette ki.

„Ezek soha nem jutnának be a parlamentbe!”

Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke a Krónikának úgy fogalmazott, kíváncsi rá, hogy az Új Jobboldal egyáltalán eljut-e majd a regisztrációig.

„Reménykedni kell, hogy egy ilyen szélsőséges párt országos szinten egyszázalékos támogatottságot sem ér el – fogalmazott a liberális politikus. – Szélsőséges nacionalisták mindig is voltak és lesznek, de ezen a téren Románia jobban áll más országokhoz, például Franciaországhoz vagy Magyarországhoz képest, hiszen tíz éve nincsenek jelen a román parlamentben szélsőjobb pártok. Ha megengedi, jósolok egy merészet: szerintem ezek soha nem jutnak be a parlamentbe” – tette hozzá.

Amint arról beszámoltunk, az Új Jobboldal nevű ifjúsági szervezet számos alkalommal szervezett magyarellenes akciókat az elmúlt években. Legutóbb Kolozsváron a március 15-ei magyar nemzeti ünnep apropóján szerveztek felvonulást – melyen többek között azt skandálták: „Autonómiát csak a börtönben!", „Ki a korcsokkal az országból!”, „Hargita, Kovászna román föld!”, „Románia nemzetállam!” –, tavaly december elsején, a román nemzeti ünnep alkalmával pedig Sepsiszentgyörgyön vonultak fel, sértő magyarellenes szólamokat hangoztatva.

A szentgyörgyi rendezvény után Mădălin Guruianu feljelentést tett az Új Jobboldal ellen, az igazságszolgáltatás azonban szemet hunyt a provokációk felett.

Krónika

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek