GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Partiumi kampányhajrá: a bizalom a legfontosabb

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Mindnyájan tudjuk, hogy most nemcsak az a fontos, hogy ki lesz az ország elsõ embere, hanem az is, hogy el tudjuk mondani, milyen jövõt szeretnénk az országnak, milyen jövõt választanánk magunknak” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államfõjelöltje a pénteken tartott partiumi rendezvényen, amelyen a régió magyar közösségeinek képviselõi vettek részt a nagyváradi filharmónia termében.


Rámutatott, kampánya során arról beszélt, hogy a magyar közösség egy olyan Romániát akar, amely erõs és tiszteletreméltó Európában és a régióban, amely tiszteli a polgárait és az itt élõ õshonos nemzeti kisebbségeket.

„Az is világos számunkra, hogy a kommunizmus elõítéletekbõl és sztereotípiákból álló súlyos örökségét görgetjük magunk elõtt még mindig, és ezek meghatározzák a társadalmi viszonyokat, a helyi közösségek egymás közti, valamint többség és kisebbség kapcsolatát. Ezekkel nehéz továbblépni, nehéz egy bizalomra épülõ társadalmi viszonyrendszert kiépíteni” – jelentette ki a szövetségi elnök, aki szerint a jelenlegi helyzetet egy új, valós tényeken alapuló alkotmány tudná megnyugtatóan orvosolni, ugyanakkor szükség lenne egy új társadalmi szerzõdésre is, amely az oktatás, az egészségügy, az infrastrukturális beruházások, a mezõgazdaság és a kisebbségi jogok terén leszögezi a kiszámítható és hosszú távú intézkedéseket.

„A bizalom az a társadalmi tõke, ami sokszor fontosabb a pénznél, és amely nélkül sem a kisebb, sem a nagyobb közösségek nem mûködnek” – jelentette ki Kelemen, aki szerint az elmúlt 25 évben ez a bizalom jellemezte az RMDSZ és az erdélyi magyarság kapcsolatát. 

Kovács Péter kampányfõnök, az RMDSZ fõtitkára az államfõválasztás tétjérõl elmondta: az elsõ forduló a magyarság, a második pedig az ország jövõje szempontjából fontos. ,,A magyar embereket meg kell gyõzzük arról, hogy minden egyes szavazat számít” – jelentette ki Kovács Péter. A rendezvényen a szövetség partiumi vezetõi, képviselõi is felszólaltak, Kelemen Hunor támogatására szólítva a jelenlévõket.

Közös fellépés a nõk jogaiért 
Közösen lép fel az RMDSZ nõszervezete és az Európai Néppárt (EPP) nõszervezete azért, hogy érvényesüljön a nõk és a férfiak közötti esélyegyenlõség a helyi döntéshozatalban. Errõl Doris Pack, az EPP nõszervezetének elnöke és Biró Rozália, az RMDSZ nõszervezetének elnöke írt alá megállapodást vasárnap Kolozsváron, az RMDSZ nõszervezetének második országos küldöttgyûlésén. 
A felek annak érdekében vállaltak együttmûködést, hogy az elkövetkezõ idõszakban minél több romániai önkormányzat aláírja, és életbe léptesse a Nõk és férfiak közötti esélyegyenlõségrõl a helyi közéletben címû európai chartát. Amint megfogalmazták, meg akarják erõsíteni a nõk szerepét a helyi és regionális döntéshozatalban. Doris Pack a helyi szervezõdések fontosságát hangsúlyozta. 
„A helyi szervezõdés a legfontosabb a globális világban. A helyi önkormányzatokban dolgozó nõk jobban oda tudnak figyelni a családok mindennapjaira” – jelentette ki. Hozzátette, ha a nõk nem kapnak megfelelõ szerepet a pártokban, a pártok aligha tudnak fellépni az esélyegyenlõségért.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek