GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Országszerte tüntettek az erdők védelmében a környezetvédők – VIDEÓ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ország több nagyvárosában vonultak utcára tüntetni a környezetvédők szombaton az erdőirtások ellen tiltakozva, és az – államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött – erdőtörvény elfogadását sürgetve.


Több civil szervezet internetes felhívására Bukarestben szemtanúk szerint több mint kétezren vonultak a kormány, majd az elnöki hivatal székháza elé „Mentsük meg az erdőket", „Ne a multik írjanak erdőtörvényt", „Minden párt az erdőket tarolja" feliratú táblákat emelve a magasba.

Kolozsváron a Mediafax hírügynökség szerint megbénították a városközpont forgalmát a tüntetők, akik egyebek közt „Ébresztő Románia" és „Kifelé a Holz-cal az országból" jelszavakat skandáltak. A környezetvédő szervezetek ugyanis egyik legfőbb ellenfelüknek az országban több fűrészüzemet működtető osztrák Holzindustrie Schweighofert tekintik, amely – tavalyi közlése szerint – az országban kitermelt fa 15 százalékát, évente mintegy 2,4 millió köbméter fát vásárol és dolgoz fel Romániában.

A Schweighofer a Kovászna megyei Rétyen (Reci) is felépített egy évi 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzemet, amely aggodalommal tölti el a székelyföldi környezetvédőket.

Klaus Iohannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy a romániai erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében „legitimnek" nevezte a zöldek aggodalmát és megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét.

Az erdőgazdálkodási törvényben Iohannis az uniós versenyszabályokra hivatkozva éppen azokat a – zöldek által üdvözölt – cikkelyeket kifogásolta, amelyek megakadályoznák, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetet alakíthasson ki a favásárlás során.

Victor Ponta kormányfő az erdők védelmében meghirdetett tüntetések részvevőit egy szombat délelőtti nyilatkozatában azzal nyugtatgatta, hogy a parlamenti többség „megfontolás" után is olyan erdőtörvényt fog megszavazni, amely súlyos büntetéseket szab ki a törvénysértő kitermelőkre, és megakadályozza a monopóliumok kialakulását a romániai faiparban.

Másodszorra az államfő nem tagadhatja meg egy törvény kihirdetését, akkor sem, ha változatlan formában fogadja el a parlament. 

MTI

Videofelvételek a kolozsvári tüntetésről (Márkó László felvételei):





erdely.ma

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek