GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Orbán Viktor kedden felszólal az Európai Parlamentben a menekültügyben kirobbant vitában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris üléshetének hétfő délutáni megnyitásakor Martin Schulz EP-elnök bejelentette: a magyar miniszterelnök jelezte szándékát, hogy részt vesz az EP kedd délutáni vitájának abban a szakaszában, amikor "a magyarországi helyzet" szerepel napirenden.


A vitát annak nyomán tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései kapcsán.

Schulz hétfő délután közölte azt is: a magyarországi helyzetnek szentelt plenáris vita az eredeti tervek szerint azzal kezdődött volna, hogy EU soros elnökségét ellátó Lettország képviselője, valamint az Európai Bizottság képviselője kifejti álláspontját.

A lett elnökség azonban - folytatta Schulz - azt a tájékoztatást adta, hogy nincs uniós tanácsi álláspont a kérdésben, így nem kíván semmilyen álláspontot kifejteni.

Ebben az helyzetben érkezett a hír, hogy Orbán Viktor részt kíván venni az ülésen. Schulz általában üdvözlendőnek mondta, ha az Európai Tanács tagjai - a tagállami csúcsvezetők - részt kívánnak venni az üléseken, ezúttal azonban egyeztetésre bekérte a képviselőcsoportok vezetőit az irodájába.

Meg kellett ugyanis oldani azt a procedurális problémát, amit úgy fogalmazott meg, hogy "Orbán Viktor mégsem képviselheti a tagországok tanácsát az EP-ülésen".

Végül az lett az egyeztetés eredménye - közölte az EP sajtószolgálata -, hogy Orbán Viktor felszólal a plenáris ülés "Magyarország-vitájában", amely 17 órakor kezdődik. Utána a magyar kormányfő 19 órakor sajtótájékoztatót tart.

A képviselők egyúttal megszavazták a zöldpártiak azon indítványát, hogy a magyarországi kérdésben ne csak vitát tartsanak, hanem fogadjanak el állásfoglalást is, de majd csak a júniusi plenáris ülésen.

A magyar miniszterelnök szerint az Európai Unió életszerűtlen szabályai nélkül Magyarország képes lenne megvédeni magát a megélhetési bevándorlóktól. A kormányfő ezt május 8-án mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ha nem szabályozzuk a bevándorlókat, tette hozzá, akkor a kormány által célul tűzött polgári berendezkedésnek semmi esélye nem lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy három év alatt a hússzorosára nőtt a magyar határt illegálisan átlépők száma, ami Európában is kiemelkedő adat. Ha pedig majd az osztrákok és a németek megakadályozzák az illegális határátlépéseket a saját határaiknál - folytatta -, akkor "mint egy nagy zsákban, minden illegálisan Magyarországra érkezett menekült itt marad nálunk", ami veszélybe sodorja a megélhetést, a munkahelyeket.

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek