GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Orbán: megállapodhatunk a gázszállításról a Putyin-látogatás idején

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után, és ma nincs biztosítva a háztartások gázellátása sem 2015 után, ezt a kérdést kell nekem megoldanom - jelentette ki a 180 percben a miniszterelnök.


Merkel kancellár budapesti látogatása felhívja a figyelmet a két nép közti régiós és tartós barátságra, stratégiai együttműködésére - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. A német-magyar kétoldalú együttműködés területén nincs probléma, Európa viszont tele van ezekkel, a német kancellár pedig a legnagyobb tekintélyű vezető Európában – hangsúlyozta a kormányfő a 180 percben. Hozzátette: nem számít kritikára a német fél részéről, szerinte ez csak a „revolverlogikára” épülő közbeszédben lehet téma. Az ellenzék ilyen jellegű megnyilvánulásai ugyanakkor magyarázhatók, azt remélik ugyanis, kívülről lehet majd a kormányt félretenni, hiszen ehhez belülről gyengék.

Elképzelhető a bankadó csökkentése 

A miniszterelnök a 180 percben elképzelhetőnek mondta a bankadó fokozatos csökkentését a következő években. A különadó esetleges mérséklésével kapcsolatban a kormányfő felidézte azt a korábbi vállalásukat, hogy miután sikerül megmenteni az országot az összeomlástól, azt követően ezt az adónemet lecsökkentik olyan szintre, amely "nem ismeretlen Európában". A magyar gazdaság ma jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a kormány visszatérjen erre a korábbi vállalásra a következő években fokozatosan, tervezett módon - közölte. Arra a felvetésre, hogy több kritika is érte a magyar kormányt német üzletemberek részéről - például a reklámadó miatt -, Orbán Viktor úgy reagált: "ahol össze tudjuk egyeztetni Magyarország pénzügyi érdekeit az ő (az üzletemberek) gazdasági érdekeikkel, ott mindenhol megállapodásra törekszünk". Ahol viszont ez nem lehetséges, "ott elsőbbséget kell adni a magyar emberek érdekének" - mondta.

Nagy lehetőségek az eurázsiai gazdasági együttműködésben

Egyedül a németek tarsolyában van olyan terv, amely új kereteket adhat az Európa jövőjéről szóló vitáknak, ez pedig az eurázsiai gazdasági együttműködési terv – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő ebben nagy lehetőségeket lát Magyarország számára, ezért - mint mondta - "nekünk érdekünk, hogy ez a német terv napirendre kerüljön (...), ez megoldaná a problémáinkat". A miniszterelnök szerint ez a legjobb terv, amelyet Magyarország számára ki lehet agyalni.

Megállapodás születhet a gázszállítás ügyében

Orbán Viktor az interjúban azt mondta, bízik abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-i budapesti látogatása alatt tető alá tudja hozni a hosszú távú gázszállítással kapcsolatos megállapodást. A kormányfő kifejtette: idén lejár az a hosszú távú gázszállítási szerződés, amelyet korábban az oroszokkal kötött Magyarország. Így "ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után, és ma nincs biztosítva a háztartások gázellátása sem 2015 után. Ezt a kérdést kell nekem megoldanom" - közölte, jelezve, hogy a Putyin-látogatás előkészítésének keretében folynak erről a szakértői egyeztetések. Orbán Viktor úgy összegzett: nagyon bízik abban, hogy az ezt a helyzetet megoldó megállapodást tető alá tudja hozni az orosz elnök látogatása alatt.

Nem akarunk célországgá válni

A migráció problémájáról szólva a kormányfő arról beszélt, Magyarországra tömegesen érkeznek megélhetési bevándorlók, akik itthon rögtön politikai menekültekké válnak, ez pedig nyilvánvalóan nincs így rendjén. A helyzet azért vált aktuálissá, mert azok az országok, ahová a megélhetési bevándorlók tőlünk mennek, lezárhatják az út végét, így Magyarország célországgá válhat, ezt pedig nem akarjuk. Nincs józan érv amellett, hogy a más kultúrákból érkezők tömegeit az országba beengedjük – jelentette ki Orbán Viktor.

Hagyjuk magunk mögött ezt a "rémálmot"

Tegnap este jó oka volt sok ezer magyar családnak pezsgőt bontani – kommentálta az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos döntését a miniszterelnök. A cél most az, hogy 2015 közepére mindenki fellélegezhessen, és maga mögött hagyhassa ezt a "rémálmot". Az MNB-ről szólva Orbán Viktor azt mondta, a magyaroknak jogos igényük tudni, mi történik a nemzeti bankban. A KDNP-s családicsődvédelem-javaslatról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: a koncepció kész, már csak tárgyalható formába kell hozni a javaslatot.

A munkanélküliséget elfogadni „ősbűn” volt

A rendszerváltás "ősbűne" volt elfogadni a munkanélküliséget mint természetes állapotot - jelentette ki Orbán Viktor. A foglalkoztatás bővülésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a magyar emberek dolgozni akarnak, a magyar büszke nép, ha lehetősége van rá, nem akar más kegyelemkenyerén élni, hanem a saját munkájából akar megélni. A mostani kormány partnere ebben az embereknek, így ez a "természetes életösztön" azonnal megjavítja a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi mutatókat - tette hozzá a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek