GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Önálló euroszeptikus frakcióra vágyik Le Pen

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Marine Le Pen, az európai parlamenti (EP) választásokon Franciaországban történelmi győzelmet aratott szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke szerdán Brüsszelben sajtótájékoztatót tart európai szövetségeseivel - közölte a francia politikus Európa-ügyi tanácsadója. Francois Hollande francia államfő továbbra is Franciaország megreformálását és az "érthetetlenné" vált Európának a növekedés, a munkahelyteremtés és a befektetés érdekében történő új pályára állítását tekinti fő feladatának.


"Marine Le Pen szerdán délután fél 5 órakor sajtótájékoztatót tart a szövetségeseivel Brüsszelben, az Európai Parlamentben" - mondta hétfőn Ludovic de Danne.

 

Kikből állhat a frakció?

Az FN a vasárnapi voksoláson a szavazatok 25 százalékával 24 képviselői helyet szerzett meg. Le Pen azt reméli, hogy önálló euroszkeptikus frakciót alakíthat az EP-ben. Ehhez azonban legalább 25 képviselőre van szükség, ráadásul úgy, hogy azok legalább hét különböző országból érkezzenek. 

Az FN már szövetséget alkot a holland Geert Wilders euroszkeptikus, idegengyűlölő szélsőjobboldali Szabadságpártjával (PVV), az olasz Északi Ligával, a belga Flamand Érdekkel (Vlaams Belang) és az osztrák FPÖ-vel. 
Nigel Farage, a Nagy Britanniában győzelmet aratott EU-ellenes politikai erőnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) a vezetője eddig visszautasította a szövetség lehetőségét Le Pen párjával, annak antiszemitizmusára hivatkozva.  

 

Válságtanácskozást tartott a francia kormány

Eközben Francois Hollande francia államfő még nem döntötte el, hogy milyen politikai választ ad a francia politikusok és elemzők által földrengéshez hasonlított szélsőjobboldali győzelemre. Kormányának tagjai azt már vasárnap kizárták, hogy Marine Le Pen kérésére a köztársasági elnök feloszlassa a nemzetgyűlést és új választást írjon ki, vagy hogy a kormánynak új irányvonalat jelöljön ki. 

Az elnöki hivatalban a Manuel Valls miniszterelnök és kormányának több tagja részvételével hétfő délelőtt rendezett több mint egyórás válságtanácskozásról, amelynek célja a tanulságok levonása volt a kormányzó szocialisták mindenkori legrosszabb EP-választási szereplése után, semmilyen részlet nem szivárgott ki, a megbeszélésen részt vett politikusok pedig nem nyilatkoztak. Csak annyit lehet tudni: az államfő még habozik, hogy tartson-e televíziós beszédet.  Az viszont biztos, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfői kedd este kötetlen jellegűnek mondott találkozóra gyűlnek össze Brüsszelben, hogy munkavacsora keretében tekintsék át az európai választások kimenetelét, s azt követően Hollande a helyszínen sajtótájékoztatót tart.  

Nem lesznek újabb személyes változtatások.

A kormányzó szocialisták két hónappal ezelőtt hatalmas vereséget szenvedtek a helyhatósági választásokon, s akkor Hollande néhány napon belül gyakorlatilag átszervezte a teljes végrehajtó hatalmat: Manuel Valls addigi belügyminisztert nevezte ki kormányfőnek és leváltotta a Szocialista Párt vezetőjét is. Most viszont nem kívánja személyi változtatásokkal megnyugtatni a közvéleményt.  A miniszterelnök hétfőn az RTL kereskedelmi rádióban megismételte vasárnapi esti kijelentését, miszerint nem lesz változtatás a kormányban és a nemzetgyűlés feloszlatása sem várható. "Az elnöki mandátumot végig kell vinni (2017-ig). Nem fogjuk az identitási és a morális válságot, amelyet jelenleg Franciaország átél, választási rendetlenséggel megtoldani, és kormányozhatatlanná tenni az országot" - hangsúlyozta Valls.  A miniszterelnök ugyanakkor megígérte, hogy folytatja a szerény jövedelműek személyi jövedelemadójának csökkentését, s emlékeztetett arra, hogy eddig egymilliárd eurót engedett el a kormány mintegy 1,8 millió háztartásnak. Azt is megerősítette, hogy a deficitcsökkentést és a munkahelyteremtés érdekében a vállalatok támogatását tekinti fő feladatának.  

(magyarhirlap.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek