GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Olvass nekem - Makai-Magoss Csabával

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Könyöröghettek / bánatos szelek, / míg lombjaim közt / fészkel a dal, / borult egekbõl / nem jõ zivatar. (A dal hatalma)


Kedves látogatója lesz a jövõ szerdai „Olvass nekem”-nek. Az egymásnak felolvasó, beszélgetõ, sok mindenrõl eszmét és gondolatot cserélõ otthonos társaságot Makai-Magoss Csaba tiszteli meg jelenlétével, aki kérésünkre saját írásaiból fog felolvasni, s minden kedves jelenlévõ részére ajándékként dedikálja „Játékos szavak” címû elsõ verseskötetének egy-egy példányát.

A kötet idén jelent meg az Eurotip Kiadó gondozásában. Hogy mi késztetett egy felsõbányai fogorvost arra, hogy tollat ragadjon, s versbe öntse mindazt, amit „nem mondhat el senkinek”, magyarázataképpen engedjék meg, hogy a szerzõ elõszavából idézzünk néhány szép gondolatot:

„Nem éreztem soha szükségét annak, hogy gondolataimmal írott formában elõálljak. Jobban szeretem a másokét... Az emberek szeretnek beszélni, kivált ha nem kérdezik õket, és én szeretek hallgatni... Az idõ teltével a sok jó ismerõs és barát megfogyatkozott, ezzel az én szóban való közléseimnek a lehetõsége is. Azon veszem észre magam, hogy nem igen értenek... Meghallgatnak, de érezni lehet a türelmetlenséget és a válasz is csak egy okoskodó tagadás-féleség... A szó gondolatközvetítõ szerepe valahol elakadt. Nekem sem maradt más hátra, minthogy a leírt szavakkal vitatkozzak.

A leírt szavak nem feleselnek vissza: újraolvashatom õket, boncolgathatom kényem-kedvem szerint, új összefüggések után kutathatok, nézhetem õket más megvilágításban, õk egy helyben maradnak... Így vált életteremmé a leírt szó...

A vers, ha akarom, hallgat, ha akarom, hangos, ha akarom, ott hagyom, ha akarom, elõveszem, õ marad, ha megértem és ha megbékülök benne, már boldog is lehetek. A vers bennem meghalhat és újra is éledhet, ki tud emelni az egyhangúságomból, megtöltheti derûvel mindennapom, vagy éppenséggel tudtomra adja balgaságomat.

A vers azé, aki elolvassa... Társaddá lehet, benne élhetsz és õ tebenned, vele nem vagy egyedül soha, ha szereted, õ is viszontszeret, cselekvésre késztet, szeretni és alkotni tudásra. Feladatot kapsz tõle. A versnek élete van, mert az olvasójában folytatódik tovább.”

Legyünk Makai-Magoss Csaba verseinek továbbéltetõi. Augusztus 12-én, szerdán 17 órára szeretettel várunk minden érdeklõdõt a Teleki Magyar Házba!

(TMH)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek