GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Október 11-27 között került sor a 3. Máramarosi Magyar Napok rendezvénysorozatra

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az idei kiadás három hetes időszakot, három hétvégét foglalt magába s ezen a három hétvégén a megye magyarlakta településein kulturális-, zenés-, művészeti programokat tekinthetett meg a kedves közönség.


,,Az idei Máramarosi Magyar Napok rendezvénysorozaton 14 helyszínen, 110 fellépővel és 3000 résztvevővel ünnepelhettünk. Mindenkinek köszönjük, aki munkánkban, a szervezésben és a ki- vitelezésben mellénk állt!” - nyilatkozta lapunknak Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, majd így folytatta: ,,Azáltal, hogy ezeket a programokat megrendeztük szinte valamennyi magyarlakta településen, tiszteletet mutattunk kultúránk és hagyományaink iránt. Csak az a közösség tud szülőföldjén jövőt teremteni,  amelyik képes tisztelni önmagát, történelmét és képes tiszteletet kikövetelni. Nagy szeretettel és tisztelettel várunk mindenkit jövőre is!”

Az első hétvégén Szinérváralján tekinthettük meg a Talpalat néptánccsoport, valamint a szinérváraljai és apahegyi ifjú gitárosok csodálatos előadásait, majd ezt követte a magyarberkeszi szüreti báli mulatozás.

A második hétvégén is változatos volt a programkínálat. Máramarosszigeten a helyi fotóklub munkáiból nyílt kiállítás. A következő kiemelkedő helyszín Domokos volt, ahol a monói asszonykórus népdalelőadását tekinthettük meg valamint fellépett a koltói Bányavirág néptánccsoport. Ezután következett Monóban a magyar retro est. A talpalávalót Móré Szabolcs és Jenei István biztosították, valamint számos érdekes vetélkedőn lehetett részt venni.

Vasárnap, Koltón a 6. Petőfi szavalóverseny került megszervezésre. Nagyon tehetséges szavalókat hallgathattunk, akik Máramaros megye különböző településeiről, a szomszédos Szilágy megyéből, Debrecenből és több magyarországi határmenti városból érkeztek erre a neves alkalomra. A szavalóversenyt kulturális programok tették még színesebbé. Fellépett a koltói Bányavirág néptánccsoport, a koltói kamarakórus, megzenésített Petőfi verseket adott elő Jenei István és Szilvia, népdalokkal örvendeztette meg a közönséget Bunyi Jázmin, verset szavalt Kádár Panna és Fazekas Magdolna.

A harmadik hétvégén pénteken este Felsőbányán fellépett Miklós Szilvia és Szilágyi Sándor ,,Dankó Pista díjas” erdélyi páros nóta- és operettelőadással, a csodálatos zenei aláfestést pedig Szőcs Lőrincz és népizenekara biztosította.

Szombaton Hosszúmezőn Marosán Csaba színművész ,,Intés az őrzőkhöz” című előadását tekinthette meg a közönség a református templomban majd Máramarosszigeten a Kulturális Központban az Udvari Kamaraszínház ,,Kié ez az ország” című előadása következett, majd Szamosardón hagyományos szüreti bál került megrendezésre. Ezen az eseményen tekinthettük meg a sepsiszentgyörgyi Classical együttes operettelőadását, továbbá a szamosardói Kis Bokréta néptánccsoport, a monói Szivárvány néptánccsoport, a Bokréta néptánccsoport és az ardói lányok cso- portjának előadásait.

A Máramarosi Magyar Napok utolsó napja két helyszínen zajlott. Hagymásláposon a sepsiszentgyörgyi Classical együttes csodálatos operettelőadását tekinthettük meg, Misztótfaluban pedig a sárosmagyarberkeszi csőszök, az Aranyeső néptánccsoport és Marosán Csaba színművész ,,Humor az irodalomban - A humor játék” című előadását tekinthette meg a közönség.

(Jenei Gabriella)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek