GaGa
2024. július 26., péntek Anna, Anikó napja
árfolyam:
1 euro = 4.9690 RON
1 dollár = 349.4549 RON
100 forint = 0.0547 RON

Népirtás Szíriában: az áldozatok többsége az utcán fulladt meg

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tegnap hajnalban történt a bombázás, nem volt hova menekülnie a civil lakosságnak.


Több tucatnyi civil áldozata van az észak-Szíriai Idlib kormányzóságban kedden végrehajtott légitámadásnak, melyben helyi aktivista csoportok szerint vegyi fegyvert is bevetettek. A Khan Sheikhoun városában történt légicsapásban több mint kétszázan megsebesültek, a helyszínen teljes a káosz.

A légitámadás hajnalban történt, sokan álmukban vesztették életüket, mások az utcára rohantak és megfulladtak a fojtogató füstben. A CNN Anas al-Diabra, az Aleppo Media Center aktivistájára hivatkozva arról tudósított, hogy a támadás első hullámában mérgesgázt vetettek be. Öt perccel később három újabb légicsapást mértek a városközpontra "hagyományos" rakétákkal. Az egyik egy kórház mellett csapódott be, ahol egy korábbi gáztámadás sebesültjeit ápolták.

 

Az esetről több videófelvétel is készült: a városközpontot füst borítja, oxigémaszkot viselő civilek fejvesztve próbálnak fedezéket keresni.

Egyelőre ellentmondásosak a hírek az áldozatokról; a High Negotiations Committee elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet becslése szerint az áldozatok száma a százat, a sebesülteké a négyszázat is elérheti.

Azt még nem tudni, pontosan milyen vegyi anyagot vetettek be, sem azt, hogy milyen felségjelű repülőgépekről lőtték ki a rakétákat- jelentette a CNN. A BBC helyi emberi jogi megfigyelőkre (Syrian Observatory for Human Rights) hivatkozva arról tudósított, hogy a légitámadást "a szíriai vagy az orosz hadsereg vadászgépei" hajtották végre.

Idlib kormányzóság nagy részét szíriai lázadó csoportok tartják irányításuk alatt, a térségben rendszeresek a szír kormányerők és a velük szövetséges orosz hadsereg légitámadásai. Tavaly ősszel két alkalommal is klórgázzal támadta a közeli Aleppó városát az Asszad-rezsim (az esetről itt olvashatnak bővebben). A szíriai polgárháború történetének legsúlyosabb vegyifegyver-támadása 2013-ban történt, amikor a főváros, Damaszkusz közelében vetettek be szaringázt. Az áldozatok száma az amerikai kormány vizsgálata szerint meghaladta az 1400-at, Obama elnök emiatt mozgósította az amerikai hadsereget.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége? Miért nem fordul (...)

ULYSESSCARUSO@GMAIL.COM Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége? Miért nem fordul (...)

ÚJ Őszinte HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek