GaGa
2024. július 16., kedd Valter napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Nemzetközi Kórusverseny Nagybányán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A „Liviu Borlan” Nemzetközi Kórusverseny Fesztivált 2014. szeptember 11. és 14. között rendezik meg amatõr vegyeskarok számára. A jelentkezéseket 2014. április 30-ig fogadják el.

A versenyre kizárólag amatõr vegyeskarok jelentkezését várják, azaz a kórus 90%-a nem lehet profi énekes (a karvezetõt leszámítva). A jelentkezõ énekkarnak április 30-ig kell néhány darab felvételével jelentkezni CD, DVD vagy Mp3 formátumban. A Mûvészeti Bizottság 2014. május 15-ig tíz kórust választ ki a jelentkezõk közül, akiknek május 25-ig kell megerõsíteni jelentkezésüket.

Minden kiválasztott kórusnak négy mûvet kell bemutatnia a versenyen. Az elsõ - kötelezõ mû - a Mûvészeti Bizottság által összeállított listáról választható. A második mûnek a reneszánsz, barokk, vagy klasszikus korszakot kell képviselnie. A harmadik – a capella – darabnak 1900 után komponált mûnek kell lennie, a negyediknek pedig az énekkar országát képviselõ népzenei darabnak, melyet szükség esetén tradicionális hangszerekkel kísérhetnek. A teljes elõadási idõtartamnak 11 és 17 perc között kell lennie. A zsûri max. 100 pontot adhat. Az elért pontszám szerint bronz, ezüst és arany diplomákat adnak ki.

Az elsõ díj (min. 85 pont) 3000 Euro, a második díj (min. 75 pont) 2000 Euro, a harmadik díj (min. 70 pont) 1000 Euro jutalommal jár. A Liviu Borlan-díjat – mely 1000 Euro pénzjutalmat jelent – a legjobb kötelezõ mû elõadásáért adják ki. A média és a szponzorok egyéb különdíjakban részesítik a versenyzõ kórusokat.

A héttagú nemzeti és nemzetközi zsûri három tagja a bukaresti, kolozsvári és jászvásári zeneakadémia egy-egy professzora, három nemzetközi kórus-specialista, és a nagybányai mûvészeti fõiskola képviselõje lesz. A verseny mûvészeti igazgatója Prof. Andrea Angelini.

A verseny idõtartama alatt az énekkarok harmincperces mûsort adhatnak Nagybányán szabadon választott repertoárral.

A versenyszabályok és a jelentkezési lap megtalálható a http://festivalborlan.ro/regulament2014.php?lang=en oldalon.

Liviu Borlan zeneszerzõ, karmester Szaniszlóban született (Szatmár megye, Románia), 1936-ban. Kolozsvári ügyvédi tanulmányai után a kolozsvári Konzervatóriumban tanult zeneszerzést, vezénylést és pedagógiát. 1966-ban telepedett le Nagybányán, ahol különbözõ pozíciókban dolgozott. Sikeres hangversenyturnékon is részt vett, így Magyarországon is, ahol 1990-ben járt. 1994-ben hunyt el.

(Bányavidéki Új Szó)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek