GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Németh Zsolt: érdemes volt a sarkunkra állni

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar uniós tagságot értékelve elmondta: fontos, hogy lehetőség szerint ne csak a rossz oldalát lássuk az elmúlt tíz évének.


Mind az Európai Unió, mind a tíz éve csatlakozott országok szempontjából alapvetően pozitívnak értékelték a 2004-es uniós bővítés hatását a Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából Budapesten rendezett nemzetközi konferencia második napján, kedden felszólaló uniós tisztviselők, egykori főtárgyalók és szakértők.

Németh Zsolt a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Duna Közbeszédben elmondta: fontos, hogy lehetőség szerint ne csak a rossz oldalát, hanem a pozitív oldalát is lássuk az eddigieknek. "A legfontosabb ezek közül, hogy a magyarországi fejlesztésekben döntő szerepe volt az uniós támogatásoknak; 7 ezer milliárd forint jött hazánkba, és a következő költségvetési időszakban 8 ezer milliárd fog bejönni, aminek jelentős része a mezőgazdaságba megy majd" - hangsúlyozta.

 


Németh Zsolt arról is beszélt, hogy az elmúlt években ugyan sok támadás érte Magyarországot, de pozitívumok is történtek. „Barátaink száma az Európai Néppárt berkein belül növekedett, s az, hogy kiállt mellettünk egy közösség, egy politikai család, nagyon komoly fegyvertény volt” – hangsúlyozta. "A velük való együttműködés a jövőben is kulcskérdés lesz, s amennyiben a május 25-én lévő EP-választáson jól szerepel az Európai Néppárt, akkor folytatható ez az együttműködés" - tette hozzá.

A Magyarországot ért vitákkal kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: az elmúlt négy évet megelőző időszakban egy követő, alkalmazkodó Európa-politika volt Magyarországon, viszont az elmúlt 4 évben nem ez volt pálya, s emiatt voltak viták. „Olyan mérleget vonnék ezekből a vitákból, hogy érdemes volt a sarkunkra állni, de meg kellett tanulnunk azt, hogy bizonyos esetekben el kell fogadni, hogy az európai jog is orientálja a mi politikai döntéseinket” – emelte ki.

Az államtitkár a földtörvénnyel kapcsolatban a Duna esti műsorában leszögezte: egy olyan szigorú földtörvényt dolgoztunk ki, ami gyakorlatilag meg tudja akadályozni, hogy nagy arányba kerüljenek külföldi kézbe magyar mezőgazdasági földterületek, ezt például „a dánok is megcsinálták, van pozitív európai példa” – mondta. Szerinte a magyar mezőgazdasági földterület megvédhető, s egy olyan garanciarendszert dolgozott ki a magyar kormány, amire "büszkék lehetünk".

Németh Zsolt a V4-ek együttműködésével összefüggésben annak a véleményének adott hangot, hogy a visegrádi együttműködés igazi sikertörténet. ’91-ben indult az együttműködés, de igazán most, az elmúlt 4 esztendőben érett be, és tudott egy érzületi, lelki közép európaiságot képviselő gondolatból gyakorlati politikaformáló tényezővé válni. „Képesek voltunk arra, hogy közösen lépjünk fel az unió költségvetésének a megformálása során, így jó eredményt tudtunk elérni” – közölte az államtitkár. Hozzátette: „úgy gondolom, hogy egy geopolitikai, politikai, gazdasági tényezővé sikerült tennünk a visegrádi együttműködést, s ez Magyarország számára nagy eredmény. (…) Együtt látható, hogy sokkal erősebbek vagyunk, mint külön-külön”.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a külhoni magyarságról is beszélt: „nagyon nagy öröm, hogy az elmúlt négy esztendőben úgy ment a honosítás, ahogy ment. Hiszen közel 600 ezer új honfitársunk lett a határon túli magyarok köréből”. Németh Zsolt szerint az Orbán-kormánynak ez az intézkedése olyan jelentőségű volt, mint az első Orbán-kormány idején a Státusztörvény. „A kettős állampolgárság intézményen keresztül született egy olyan eszköz, amely erősíti az összetartozásunkat” – emelte ki Németh Zsolt.

Az államtitkár szerint ami a magyar kormány jellegét illeti, „innentől ez egy nemzetgyűlés, innentől ez egy nemzeti kormány és innentől erősebb a nemzeti legitimitása a magyar kormánynak, ezért fel kell lépnie a külhoni magyarság ügyeiben”, s Németh Zsolt példaként említette a marosvásárhelyi ügyet, ami szerinte olyan kérdés, amiben szerinte "nem lehet engedni”.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek