GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Nem sztrádaépítésre ment a hétcentes adó

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bár 2,8 milliárd lej (mintegy 630 millió euró) folyt be egy év leforgása alatt az üzemanyagokra tavaly áprilistól kivetett hétcentes plusz jövedéki adóból, a romániai sofőrök nagyjából ugyanazon az utakon járnak, mint egy éve – hívja fel a figyelmet a Ziarul Financiar pénzügyi napilap.


Mint a lap újságírója is emlékeztet, tavaly azzal az érveléssel vetette ki a Ponta-kormány az üzemanyagok 7 százalékos drágulását eredményező adót, hogy az így befolyó összegeket a közúti infrastruktúra fejlesztésére, ezen belül pedig főként autópályák építésére fordítsa.

A pénzügyminisztérium által a lap rendelkezésére bocsátott adatok szerint 2014. április elseje és 2015. március 31. között valamivel több, mint 2,8 milliárd lej folyt be az adóból az államkasszába, amiből 2,3 milliárd lej maga a hétcentes jövedéki adó, közel 550 millió lej pedig általános forgalmi adó (áfa/TVA).

A Ziarul Financiar számításai szerint egy kilométer megépítésére Romániában 5–6 millió euróra van szükség, ami azt jelenti, hogy a hétcentes adóból befolyt 630 millió euróból 125 kilométer sztráda épülhetett volna meg. Tavaly összesen 50 kilométernyi autópályát adtak át a forgalomnak, azonban a beruházásra fordított összeg 85 százalékát európai uniós pénzekből finanszírozták.

Amint arról beszámoltunk, Victor Ponta kormányfő már tavaly nyáron elismerte, hogy a hétcentes adó nem sztrádaépítésre megy, hanem a nyugdíjak költségvetési deficitjének pótolására.

Ugyanakkor – mint ismeretes – a hétcentes adóból befolyó költségvetési bevételek elmaradtak a várakozásoktól, ugyanis a fuvarozók előzetes bejelentésüknek megfelelően, amikor csak tehették, külföldön tankoltak. A kormány annak érdekében, hogy rábírja a fuvarozókat, mégis tankoljanak itthon, vállalta, hogy negyedévenként visszatérít 4 centet a 7-ből a közúti szállítóknak. A pénzügyminisztérium honlapja szerint addig összesen 4,8 millió lejt utaltak vissza.

Krónika

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek