GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Nem mond le Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus meggyanúsított elnöke

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy elhallgattatását, megfélemlítését célzó hatósági visszaélés áldozatának tartja magát, és nem mond le hivataláról Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke, aki ellen hamis tanúzás és bűnpártolás gyanújával kedden bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).


Tariceanu közleményében a jogállamiságot és demokráciát védelmező, „kényelmetlen" politikusként jellemezte magát, és több mondatában is arra utalt, hogy az elnöki hivatalnak áll útjában.

„Ma, amikor a vádiratokon és bilincseken alapuló ügyészi köztársaságban élünk, a polgároknak már nincs lehetőségük a demokratikus választásra. Bárkire is adnák voksukat június 5-én (a helyhatósági választásokon), a döntéseket a társadalmat ellenőrző erőszakszervezetek hozzák meg, amelyek már teljes mértékben kiszabadultak a kötelező civil ellenőrzés alól" – fogalmazott a házelnök.

Tariceanu szerint abszurdum azt feltételezni róla, hogy társadalmi pozícióját hamis tanúzással veszélyeztette volna olyanok kedvéért, akikhez semmi köze. Azt állítja: a szóban forgó visszaszolgáltatási ügyben már véget ért a nyomozás, amikor őt április 15-én tanúként kihallgatták. Beidézését eddig a DNA túlbuzgóságával magyarázta, amely csak azt a célt szolgálta, hogy „lefilmezhessék a vádhatóság székházánál". Most már egyértelművé vált számára, hogy az ügyészek valójában az általa „jogi visszaélésnek" tartott bűnvádi eljárás elindításához kerestek ürügyet – olvasható a közleményben.

Tariceanut két, Bukarest közelében fekvő, államosított telek feltehetően illegális visszaszolgáltatásának ügyében hallgatta ki tanúként a brassói DNA. Az ügy múlt héten jutott a vádemelés szakaszába. A DNA szerint a házelnök eskü alatt a valóságtól eltérően azt állította: nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal, akik a vád szerint 145 millió euróval károsították meg a román államot.

Tariceanu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökeként 2004 és 2008 között volt Románia miniszterelnöke, ám 2014-ben nem követte a jobbközépre tolódó PNL-t, hanem ALDE néven új szabadelvű pártot alapított, megőrizve szoros együttműködését Victor Ponta akkori kormányfővel és a Szociáldemokrata Párttal (PSD), amely a szenátus elnökévé választotta. Liviu Dragnea, a PSD elnöke kedden azt mondta: nem látja be, miért ne maradhatna meg a szenátus élén a DNA által meggyanúsított házelnök.

erdély.ma, MTI

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek