GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Négy kiállítás megnyitóval és négy koncerttel folytatódott a Nagybányai Magyar Napok negyedik napja

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Eseménydús napot tudhat maga mögött a 2019-es Főtér Fesztivál. Csütörtökön elkezdődtek az FF Diáknapok, megnyílt még négy művészeti kiállítás és több koncertet hallgathattak az érdeklődök. A Diáknapos nyitónap legvégül pedig egy techno bulival zárult.


Az FF Diáknapok csütörtök délelőtt kezdődtek a felvonulással, a csapatok és az újrahasznosított anyagokból készült kabala bemutatásával. Továbbá a nap folyamán egyéb ügyességi, kreatív és sport feladatokon kellett teljesítsenek.

Les Pál Árnyék és fények című kiállítása nyílt meg a Partner Galériában, ami a tizenegyedik magánkiállítása volt. Pintér Zsolt Les munkásságát méltatta: négy éves kora óta került közel a művészethez, és azóta sokoldalúan folyatja azt a vonalat, ami a nagybányai képzőművészetre újító jelleggel hat. Les Pál szereti különleges ecsetvonásaival kiemelni s felnagyítani a részleteket, legyen az épület vagy egy városrészlet. Pintér elmondása szerint, Les Pál az egyik legvidámabb, legoptimistább művész, hiszen a mozgás- és természetet szeretete jelen volt mindig is az életében. Festményeiben a kontraszt maximumra van élezve, ugyanakkor kijelentette, hogy nem egyszerű egy kortárs művésznek, mivel művészetével egyszerre kell, hogy profi legyen, illetve megfelelnie az elvárásoknak, ami természetesen Les Pálnak sikerül.

A következő kiállítás megnyitók már az István Szállóban, a Főtér Fesztivál idejére kialakított művészeti központban folytatódtak. A szervezők elmondták, hogy Nagybányán a művészeti örökség él, ugyanakkor az is kiderült, hogy a lakossághoz mérve Nagybányán él a legtöbb művész. Egyértelmű, hogy van folytatása a művészetnek, és senkinek sem kell úgy festeni, mint Ziffer Sándor, hanem az örökséget fel kell dolgozni, új formanyelvet alkotva.

Ezek után Dávid Lajos szólalt meg, és megemlékezett a váratlan hirtelenséggel elhunyt Les Gábor keramikusról. Mesélt a nagybányai fazekasság kezdetéről, majd néhány életrajzi adatot is ismertetett a közönséggel. A kiállítást az István Szállóban, az Új Bergerájban tekinthették meg az érdeklődők. A Sárospatak Nagybányán programsorozat újabb állomásához érve, Lenkey Tóth Péter sárospataki művész kiállítását nyitották meg az István Szállóban. Bordás László sárospataki képtárvezető az életrajzi adatok helyett, inkább művészetéről, képi világáról és a festmények koherens, egységes világáról ejtett szót. Nagy Annamária, nagybányai képzőművész vegyes kiállítását az István Szálló mozi termében láthatták az érdeklődök. Pintér beszédében kiemelte, hogy nem is kaphattak jobb helyet a tárlat létrehozásában, hiszen Nagy Annamária összehangolt munkái beilleszkednek a Szálló régi, romos, de csodálatos falai közé. Kovács Bertalan, a művész tanára, pedig néhány szóban ismertette a képzőművésznő pályafutását.

Az est koncertekkel folytatódott. Fiatal sárospataki tehetségek léptek fel, többek közt előadva Wagner Adaggio-ját, a Teddy Queen felmelegítette a közönséget alter dalaival, valamint az USNK ritmusaira kics és nagy táncolt, énekelt. A Log Out teraszán a szép számmal összegyűlt nagybányaiak egy finom bor mellett a Hot Jazz Band egyebek mellett Audrey Hepburn a Breakfast at Tiffany’s filmben hallott zenéjét énekelték el. Késő este pedig az ifjúság, és nemcsak, ropta a táncot techno ritmusokra a Colonello-ban, DJ Loady-val.

A pénteki nap FF Diáknapokkal, MAVÁSZ konferenciával és a hagyományos bevonulással elindul a 2019-es Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok programokkal teli hétvégéje.

Mihály Kriszta – nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek