GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9681 RON
1 dollár = 361.0678 RON
100 forint = 0.0544 RON

Nagy a baj az ukrán válságzónában: Oroszország rakétahordozót küldött a helyszínre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Közös hadgyakorlatba kezdett az ukrán haditengerészet és több NATO-ország a Fekete-tenger északnyugati részén a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és Kijev között pénteken életbe lépett, törékeny tűzszünet ellenére.


Az ukrán hadsereg szóvivője közölte, hogy hét ukrán hadihajó és öt NATO-hajó vesz részt a háromnapos katonai manőverezésen. Arról nincs információ, hogy mely országok küldtek hajót a térségbe.

Oroszország hevesen kifogásolta a gyakorlatot, „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezve azt, és válaszul egy rakétahordozó cirkálót irányított a Földközi-tengerre.

Az ukrán katonai szóvivő közölte, a „válságzónában” megrendezett hadgyakorlat azt biztosítja, hogy képesek létrehozni és ellenőrizni egy biztonsági zónát a tengeren.

A manőver Ukrajna délnyugati partjainál, vagyis a márciusban orosz fennhatóság alá került Krím félszigettől nem messze folyik. A térségben fekvő Szevasztopol közelében megrendezett hadgyakorlatok korábban is feszültséget okoztak Moszkva és Kijev között.

A jelenlegi válsághelyzetre tekintettel a manőver nem érinti az Ukrajna délkeleti partjainál lévő Azovi-tengert, amelyet gyakorlatilag Oroszország tart fennhatósága alatt.

A hétfőn kezdődött hadgyakorlat mellett az észak-atlanti szövetség egyes tagállamai és Ukrajna hadseregének egységei a tervek szerint szeptember 16. és 26. között Nyugat-Ukrajnában is közös hadgyakorlatot tartanak. Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának korábbi közlése szerint a 15 ország részvételével megrendezendő, Rapid Trident (Gyors Szigony) elnevezésű hadgyakorlaton az Olaszországban állomásozó 173. légi szállítású amerikai dandár 200 katonája is részt vesz.

Mióta Ukrajna 1997-ben partnerségre lépett az Észak-Atlanti Szövetséggel, évente több közös ukrán-NATO hadgyakorlatot tartanak az országban. A kelet-európai állam nemrég ismét bejelentette, hogy csatlakozni akar a katonai szövetséghez, tovább növelve a feszültséget Moszkvával.

válasz.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek