GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Módosítják a választási törvényeket

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nem tudni egyelőre, hogy választási kódexet dolgoznak ki, vagy egyenként módosítják a különböző voksolásokra vonatkozó törvényeket, de a parlament munkába lendült, és összehívták a szakbizottságokat. A képviselőházban már tartottak egy ülést, és a következőt e hét elejére időzítették, egyelőre – az érdemi munka megkezdése előtt – egységes koncepciót próbálnak kialakítani, az alapelveket kívánják lefektetni – tájékoztatott Márton Árpád képviselő, a bizottság RMDSZ-es tagja.


Ha választási kódex kidolgozása mellett döntenek, azaz egyetlen törvényben összesítik az önkormányzati, a parlamenti és az államelnök megválasztására vonatkozó jogi normákat, akkor ennek ez év júniusáig hivatalossá kell válnia, 2016 közepén már helyhatósági választások lesznek, és egy évvel azelőttig módosítható a lebonyolítás módja – közölte Márton Árpád. Ha új törvényeket dolgoznak ki, vagy külön módosítják a jogszabályokat, ugyancsak emiatt az önkormányzati választásokkal kapcsolatos törvénnyel kell kezdeniük, mely esetében több elképzelés ütközik. 

Vannak, akik visszatérnének a régi rendszerhez: a polgármestereket ismét kétfordulós voksoláson választatnák meg, a megyeitanács-elnökök személyéről pedig nem a nép, hanem újra a frissen megválasztott tanács döntene. Mások szerint két fordulóban kellene őket is megválasztani, mint a polgármestereket, és ez esetben vannak, akik kötelező részvételi küszöböt emlegetnek. Az RMDSZ álláspontja szerint jó a jelenlegi rendszer – egy fordulóban közvetlenül választják a települési és megyei elöljárókat –, Márton Árpád emellett érvel majd. A mandátumok számának korlátozásával sem értenek egyet, véleménye szerint ehhez alkotmányt is kellene módosítani, de mint kifejtette, az is bebizonyosodott, hogy komoly elképzelések megvalósításához legalább három mandátum kell.

A parlamenti választások esetében mindenki egyetért a mostani szabályozás megváltoztatásának szükségességével, így vagy az arányos, vagy a többségi rendszert vezetik majd be. A képviselők, szenátorok számának korlátozására is megvan az akarat, ám egyelőre nem sikerült egységes álláspontot kialakítani arról, hogy hányan is legyenek. Márton Árpád szerint a kétszáz képviselő túl kevés, nagyon nagy súlyt kapna a kisebbségek 18 fős frakciója, meglátása szerint a 300 + 18 fős képviselőház lenne jó, a szenátorok esetében pedig száz fő körül lenne az ideális megoldás – megyénként és Bukarest körzeteiként két-két fővel.

Az elnökválasztás esetében az egyik legjelentősebb probléma a levélben szavazás szabályozása, elektronikus szavazással néhány országban kísérleteznek, de kialakult rendszer még nincs sehol, próbaként néhány körzetben vezették be, de ott is ellenőrzött formában, a szavazókörzetekben történik. Ahol használják a levélben szavazást, ott mindenütt érvényesül néhány tényező: előre be kell jelentkezni, és a voksokat el kell küldeni a kezdés előtt.

Márton Árpád elmondta, az e hét ­eleji ülésen az alapelvekről kell döntenie a ti­zenöt fős bizottságnak, kétharmad egyet­értése szükséges ezek elfogadásához. Ha nem sikerül, a második ülésen már a nyolc szavazat is elegendő lesz a döntéshez. Február 15-ig várják a parlamenti frakciók javaslatait, és civil szervezetek is megfogalmazhatják elképzeléseiket, ezt egy képviselőn vagy szenátoron keresztül juttathatják el a bizottsághoz.

erdely.ma, Háromszék

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek