GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Mindenkit megtáncoltatott a Góbé zenekar a 2019-es Főtér Fesztivál harmadik napján

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szerdán este 18 órától nyílt meg a Teleki Magyar Házban a Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely Úri hímzés című kiállítása, majd később a Góbé zenekar melegítette fel a didergő közönséget a Colonello udvarán.


A Magyarország Nagybányán című programsorozat keretében, idén Sárospatak mutatkozik be Nagybányán a Magyar Napok ideje alatt. A szervezők elmondása szerint ez egy olyan meghatározó kezdeményezés, ami megmutatja, hogy a magyar  kultúrának  nincsenek határai. Pintér Zsolt megköszönte mindenkinek, aki segített ennek az eseménynek a létrejöttében és logisztikai lebonyolításban, de legfőképp Bordás Lászlónak, a sárospataki képtár vezetőjének, aki az egészet megvalósította. Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház vezetője is elmondta, hogy fontos ilyen kapcsolatokat kialakítani, hiszen ezáltal mélyebb betekintést nyújtanak a múltba és a hagyományokba.

Koscsó Lajosné, a sárospataki Lorántffy Zsuzsa Hímző Műhely vezetője néhány adatot ismertetett a műhelyről, amelynek 1994-től elnöke. A nagy múltú műhely 1974 óta létezik, és m­indenfajta hímzést készítettek már az évek során. Ugyanakkor rengeteg pályázatot és díjakat nyertek, illetve számos országban állították már ki munkáikat. A mostani kiállításon látható darabok mind úri hímzések, valamint mindegyik rejt valamilyen különlegességet, legyen az egy arany- vagy ezüstszínű cérna vagy egy kedves üzenet. Fellépett a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtár Kamarakórusa. Repertoárjukban hallható volt néhány sárospataki diákdal, Bárdos Lajos művei, Wolf Péter Ave Maria-ja és a Halleluja dal is.

A szerdai nap egy fergeteges Góbé koncerttel zárult, ahol még az is megmozgatta végtagjait, aki nem ismerte a zenekar számait. Várvédő Kinga, a Colonello tulajdonosa, háláját fejezte ki a kapott segítségért, ahhoz, hogy létrehozhassanak egy olyan helyet, ahol a nagybányai magyar közösség össze tud gyűlni, és hogy egy év alatt rengeteg programot sikerült megszervezni. 

A csütörtöki napon folytatódnak a kiállítás megnyitók az István Szállóban és a Partner Galériában, de elkezdődnek a 2019-es FF Diáknapok is.

Mihály Kriszta – nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek