GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Miért nem tudott harmadszorra sem bekerülni az MKP a parlamentbe?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Most-Híd népszerűsége nem azért múlja felül a Magyar Közösség pártjáért, mert etnikai megbékélést hirdetett – véli Illyés Gergely. A politológust a szlovákiai választások eredményéről kérdeztük.


A Magyar Közösség Pártjának zsinórban harmadszor nem sikerült bekerülnie a pozsonyi parlamentbe. Mi az MKP újabb kudarcának magyarázata?

A kudarcot elsősorban a magyar pártnak kedvezőtlen részvételi adatokkal magyarázom. Észak-Szlovákiában magasabb volt a választási részvétel, mint Dél-Szlovákiában, és ez befolyásolta az MKP eredményét is. Berényi Józsefék nem tudták kellőképpen mozgósítani a magyar választókat Dél-Szlovákiában. Hiába szerzett az MPK a Most-Hídnál több szavazatot Dél-Szlovákiában. Ezt a szavazatkiesést Bugár Béláék Észak-Szlovákiában kompenzálni tudták, ahol szlovák szavazatokat is kaptak, és az országos trend azt eredményezte, hogy a magas szlovák részvétel miatt az MKP támogatottsága 5 százalék alá került. Egyébként eléggé földrengésszerű volt ez a választási eredmény a szlovák pártok szempontjából is.

Lehet-e tudni adatokat a vegyes párt, a Most-Híd szavazóinak etnikai megoszlásáról?

A legutóbbi választásokról még nem tudok friss adatokat erről. A Most-Híd támogatottságának korábbi járásonkénti megoszlásából kiindulva lehet felbecsülni az etnikai megoszlást. Azt látjuk, hogy az MKP kizárólag a déli – magyarok lakta – járásokban kapott szavazatokat a négy évvel ezelőtti választásokon, míg a Most-Híd jócskán kapott szavazatokat északon is, ahol egyáltalán nem élnek magyarok. Nyilván Bugárék is kapnak magyar szavazatokat, de a szlovákok részéről érkező támogatásnak köszönhetően érik el a parlamenti küszöböt. Egyébként még mindig több magyar szavaz a Most-Hídra, mint szlovák nemzetiségű.

Mi az oka annak, hogy egy vegyes párt, a Most-Híd folyamatosan népszerűbb az MKP-nál?

A Most-Híd elnöke, Bugár Béla Szlovákia egyik legnépszerűbb politikusa. A szlovákok körében is nagy az elfogadottsága, nem húzták rá azt a szélsőséges címkét, ami a külhoni magyar politikusokkal gyakran előfordul. Olyan politikus, aki szimpátiát tud ébreszteni, ez is magyarázza a Most-Híd sikerét. Másrészt olyan háttér, vállalkozói bázis állt Bugár Béla mögé, ami lehetővé tette azt, hogy profi kampányt folytassanak, meg tudják szólítani a szavazókat. Harmadsorban pedig olyan – szlovák – politikusokat tudtak kooptálni, akik helyi szinten nagyon erősek. Ez a hármas stratégia eddig nyerőnek bizonyult. Tehát szerintem nem az a Most-Híd sikerének magyarázata, hogy etnikai megbékélést hirdettek. Az MKP sikertelensége is részben ide vezethető vissza, hiszen egy elittörés következett be Felvidéken. A Most-Híd vezető politikusai az MKP-ből váltak ki. Ott nem úgy történt, mint nálunk, ahol jobboldalra váltak ki emberek az RMDSZ-ből, hanem egy teljesen más irányba, és az MKP karizmatikus vezetés nélkül maradt.

A szombati parlamenti választáson a felvidéki magyarok jelentősen alacsonyabb arányban mentek el voksolni, mint a szlovákok, ez okozta a magyar voksokra számító pártok és közülük leginkább a Magyar Közösség Pártja (MKP) korábbinál gyengébb szereplését - mondta az MTI-nek Öllös László politológus a voksolás eredményeit elemezve hétfőn. "Ez (az alacsony választási részvétel) az MKP-t, amely szinte kizárólag magyar szavazatokból él, különösen sújtotta" - hangsúlyozta. Rámutatott: a két, magyar szavazatokra számító párt, az MKP és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt közül a magyar lakosság körében az MKP világosan nyert, de ez kevés volt ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe. "Sokkal nagyobb mozgósítási képességre volna szükség, de ez most hiányzott" - jegyezte meg, rámutatva: a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest az MKP abszolút számokban vesztett néhány ezer voksot, de választói magját megőrizte, és ha választóinak részvételi aránya meghaladta volna a szlovák választókét, a párt minden bizonnyal bejut a parlamentbe.

Az MKP ellenben maga mögött tudta Orbán Viktor és a budapesti kormánypártok, sőt a Kárpát-medencei magyar érdekvédelmi szervezetek támogatását is. Ezek szerint ez nem elegendő?

Felvidéki barátaim mondják, hogy a szlovákiai magyarság más mechanizmusok alapján működik, mint az erdélyi magyarság. Ott a magyar közösség fogyásában sokkal nagyobb szerepet játszik az asszimiláció, mint az elvándorlás. Ez annak is a következménye, hogy Szlovákia gazdaságilag jobban áll, mint Románia, nem beszélve Szerbiáról vagy Ukrajnáról. Magyarországhoz közel állnak fejlettségben, nincs az a nyomás a felvidéki magyar közösségen, hogy átköltözzenek a határ másik oldalára. Eközben a szlovákság katolikus közösség, tehát sokkal erőteljesebb az asszimilációs szívóhatás is. Emiatt én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a Fidesz annyira népszerű lenne a felvidéki magyarok körében. A külhoni magyar közösségek közül talán Felvidéken a legkisebb Orbán Viktorék támogatottsága.

Rákóczi Krisztián, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzője szerint a magyar-magyar politikai megosztottság mindenképpen szerepet játszott a hétvégi szlovákiai választás eredményeiben, és rövid távon is csak az együttműködés jelentheti a megoldást. A voksolást értékelve újságíróknak elmondta: a civil szervezetek - mint a Csemadok vagy a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által - szorgalmazott választási együttműködés a 6,5 százalékot szerzett Most-Híd és az MKP között nem jött létre. Ez mindenképpen arra sarkalta a magyarokat, hogy a megosztottságot látva távol maradjanak az urnáktól. Az, hogy az elmúlt tíz évben mintegy tíz százalékkal csökkent a déli járásokban a szavazókedv, ennek a politikai megosztottságnak tudható be - fejtette ki. Kitért arra is: hosszú ideig a magyar területek kiemelkedő aktivitást produkáltak, az elmúlt választásokon azonban már lehetett látni a választási kedv csökkenését; most ehhez Dunaszerdahely járás is csatlakozott, és az MKP gyenge szereplése javarészt ennek tudható be.

Földrengésszerű szlovákiai választási eredményeket emlegetett. Mit tart meglepetésnek?

Számomra a furcsa Robert Ficók pártjának, a Smernek a gyenge szereplése. Emellett kiesett két jobboldali, kereszténydemokrata párt a parlamentből. Olyan politikai szereplőkről van szó, akiknek komoly szerepe volt a rendszerváltásban és a szlovák állam megalakulásában. Számomra ez azt mutatja, hogy a szlovák választók egy részének is elege van a „hagyományos” pártokból. Ugyanakkor populista, szélsőjobb pártok is bekerültek a pozsonyi parlamentbe. Ezek a politikai erők túl tudták szárnyalni Robert Fico menekültellenes retorikáját. Másrészt ezek rendszertagadó pártok, amelyek az egész fennálló politikai rendet és a hagyományos pártokat tagadják meg. Ez egy újabb jelzés Közép- vagy akár Nyugat-Európa számára: a politikai elitnek oda kell figyelnie arra, hogy teljesen más elvárásokkal fordulnak feléjük a választók.

maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek