GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Miért legyek némethlászlós? Sikeres volt diákjaink üzenete leendő diákjainknak (19)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kiss Oszkár volt némethlászlós levele a leendő némethlászlósoknak: Közel 11 éve, hogy sikeresen leérettségiztem a Németh László líceumból. Hova sodort a sors? Kolozsvárra, a kincses városba.


Egy volt matek-infós osztály tanulójaként úgy gondoltam, hogy a reál szakból elég volt és itt az ideje a humán szak felé irányulni. Így hát úgy döntöttem, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi karára felvételizek. Román szakra. Miért mertem nekifogni az ügyvédi szakmának? Mert tudtam, hogy van egy nagy előnyöm a többi kollégáimmal szemben: tudok magyarul. És nem csak, hogy tudok magyarul, hanem anyanyelvi szinten írok, olvasok, fogalmazok.

Mindezt annak köszönhetően, hogy a líceumot magyarul végeztem. Voltak-e hátrányok, nehézségek? Igen, de nem legyőzhetetlenek. A román nyelvtudásomat folyamatosan bővítettem. Románul tanulni Romániában nem nehéz. Amikor kikerültem az egyetemről és a munkapiacon elhelyezkedni próbáltam a munkáltató fő kérdése az volt, hogy hány nyelvet beszélek. Mondanom sem kell, hogy ma a magyar nyelvnek köszönhetően sikeresen épül a karrierem, mert SZÜKSÉG van magyar nyelvtudókra. Nyelvtudás alatt nem az egyszerű nap mint napi beszédet értem, hanem a komplex fogalmazási készséget, a helyesírást, a gondolkodást. Erre pedig csak egy kihagyhatatlan része az életünknek tanít meg: a líceum. Minden szülő gyermekének a legjobbat kívánja és úgy gondolja (téves alapokból kiindulva), hogy gyermeke jobban fog érvényesülni, ha román iskolát végez. Ez ellen száz meg száz érvem van, de egyet mégis kiemelnék: gondolták volna, hogy Klaus Johannis, aki németül végezte líceumi tanulmányait, Románia elnöke lesz?

Köszönettel tartozok a líceumnak, volt tanáraimnak, osztálytársaimnak és, nem utolsó sorban, szüleimnek, mert esélyt adtak érvényesülni. Magyarul.

Kiss Oszkár, ügyvéd

Kolozsvár

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek