GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Mi lesz veled Ziffer-ház?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nem sok kézzelfogható emléke maradt Nagybányán a régi festőiskolának: az egykori szénatartó helyét semmi sem jelöli a Jókai-dombon, a Klastromrétnek mostanság adták meg a kegyelemdöfést azzal hogy közönséges parkot csináltak belőle, a Ferenczy-Mikola házat pedig egyetlen nap alatt tették a földdel egyenlővé.


Csupán az ugyancsak átalakításra váró festőtelep, valamint Thorma János és Ziffer Sándor egykori nagybányai lakóházai - előbbi a Felsőbányai utca végén, a másik az egykori Thököly utca legelején - maradt meg az utókornak. Meg a magángyűjteményekben és a múzeumban őrzött festmények - mármint az a kevés, ami megmaradt.

Nem hivatalos statisztikák szerint 1990 után kb. 30 ezer (!) nagybányai alkotás vándorolt el Nagybányáról és tűnt el a nemzetközi műtárgykereskedelem feneketlen bugyraiban - s hogy ez megtörténhetett, abban a város és a magyar állam felelőssége egyaránt számonkérhető; éppenséggel egyik sem tett semmit annak érdekében, hogy egy Nagybánya Képzőművészeti Múzeum alapjait ITT, a genezis helyszínén, Nagybányán vesse meg ezzel az óriási kinccsel.

Amiért mindez ismételten eszembe jutott, a Teleki Magyar Ház közelében, az Egészségügyi Líceum mellett még álló Ziffer-ház. Aggódom érte. És nem azért, mert homlokzatán semmi sem jelöli egykori tulajdonosa nevét: emléktáblák és korok jönnek és mennek mindenkori megrendelőik óhaja szerint, ha lesz mire, előbb-utóbb ide is felkerül valamilyen emlékjel. Most azonban maga az egyébként jellegtelen, egyszerű épület kerül egyre ijesztőbb állapotba... Amióta eladták, lakói kiköltöztek belőle, kifejezetten megöregedett: eresz nélküli, megroggyant tetőzetén keresztül víz csorog a vakolatra, a fal egyre szélesedő repedéseibe, a rozsdás kapu és szemérmesen lehúzott redőnyök mögé búvó épület mintha maga is szégyellné jelenlegi állapotát...

Mondjuk nem tudom ki a jelenlegi tulajdonosa. Merthogy nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy mi lesz belőle: emlékhely, avagy bontott tégla, mint a Ferenczy-házból... Amely ugyan szintén nem volt műemlék, ahogyan emez sem az, tehát nem élvez hivatali védettséget, de elegendő lenne a Képtárba ellátogatni, vagy fellapozni mondjuk Réti „bibliáját”, a festőtelep történetét, hogy a szükséges információk birtokában maguk a legilletékesebbek (tulajdonos? önkormányzat? műemlékvédelmi hatóság?) kezdeményezzék a védettség megállapítását. Amely végülis nem papíron múlik – sokkal inkább jóakaraton...

A Ziffer-ház Thököly (Minerilor) utcai homlokzata

Ziffer-ház Thököly (Minerilor) utcai homlokzata

És most jöjjön a kép: „A festő virágoskertje”. Ziffer utolsó másfél évtizedének egyik reprezentatív alkotása a közéletből kiszorult művész Zazar-parti műtermének kertjét, számtalanszor megfestett maradék birodalmát ábrázolja. 1948-ban készült. Ziffer ekkor 68 éves, átvészelte a világháborút, megélte a kolónia széthullását, eltemette feleségét, mégis töretlen lendülettel festett tovább. Személyes jelenléte egyszerre idézett fel távoli emlékeket, a Hollósy-iskolát, a nagybányai művésztelep hőskorát, az élő Czóbelt és a halott Tihanyit, a húszas-harmincas években szabadon korrigáló tanárt, akitől Thorma még akkor is féltette a művésztelep plein air naturalista szellemiségét – s jelentette a művészetnek elkötelezett, a festői munkálkodás erejében idős kora ellenére is hívő művész követhető példáját.

A kép persze – amelyet a Virág Judit Galéria egyik aukciós kínálatában láthattunk utoljára, a fenti sorok kíséretében –, az épület sorsától függetlenül remélhetően megmarad. Ahogyan a Ziffer megfestette Nagybánya-képeskönyv újra és újra megcsodálható többi lapja is, a Zazar-menti malmok, a Libamező a református templommal, a zsilipekkel, hidacskákkal tagolt malomárkok, az elmaradhatatlan kertrészletek – amelyeket azonban ebben a folytonosan változó városképben egyre nehezebb, ha nem éppen lehetetlen feltalálni, visszaidézni. Nagy szükség lenne pedig reájuk. Ha Nagybánya múltja a bányászat volt, a jövője az idegenforgalom lesz, amely legalább olyan gazdaggá teheti a várost és környékét, mint egykor az arany és ezüst tette. Ha azonban turistákat akarunk idevonzani, a város egyedi értékeire kell vigyáznunk, a bányászat és festőiskola még fellelhető emlékeire, mert senki sem fog Nagybányára látogatni olyasmiért, amit Pozsonyban, Bécsben, vagy Budapesten is megtalál. Ezért mertem lobbizni pár hónappal ezelőtt a piros kupolás református templomtorony megőrzése mellett. Merthogy ilyen CSAK ITT van. Sehol másutt a nagyvilágon... 

Hát vigyázzunk kincseink közül arra, amire lehet. Ha kicsinek és kevésnek érezzük magunkat, legalább azzal, hogy újra és újra feltesszük a kérdést, hangosan, nagyon hangosan, hogy mások is hallják, s talán elgondolkozzanak rajta:

– Mi lesz veled Ziffer-ház?

(Dávid Lajos)

forrás: facebook

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek