GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megújult a kolozsvári ferences kolostor refektóriuma

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megújult a kolozsvári ferences kolostor refektóriuma a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott, a Teleki László Alapítvány által bonyolított Rómer Flóris-terv keretében – olvasható az alapítvány honlapján. 2016-tól szakaszosan kerül sor a kolostor tetőszerkezetének felújítására.


A 2019. évi támogatásból a kolostor régi ebédlőjének, refektóriumának felújítása alkalmával sor került a teljes vakolatfelület restaurálására, a kőelemek tisztítására, az elektromos hálózat felújítására és helyükre kerültek az egyedi gyártású világítótestek.

A kolozsvári ferences kolostor a város egyik legrégebbi épületegyüttese, gótikus stílusban épült, barokk beavatkozással, majd a 20. század elején egy neogótikus restaurálással. Az épület jogilag a közelmúltban került vissza a ferences rend tulajdonába: 1949-től 2011-ig az állami zeneiskola működött itt. Kezdetben a domonkos rend kolostora majd a jezsuita rend működött az épületben, és csak a 18. században kerül a ferencesek tulajdonába. A kolostor átépítését 1771-től végzik. Ekkor készül a déli oldal cellasora, valamint a keleti és északi szárny felső szintje.

A kolostor épülete a középkori Magyarország egyedüli ilyen emlékeként maradt fenn. Ez az épületegyüttes különleges figyelmet érdemel, mivel olyan értékeket őriz a magyar történelemből, amelyek nemcsak az adott történeti kor dokumentációja szempontjából fontosak, de a kivitelezésük is különlegesen szép. Említést érdemel a Mátyás-terem, a refektórium, a sekrestye, a városfal itt fellelhető darabja és a kerengő megmaradt része. Az épület önmagában egy történelmi dokumentum, hiszen figyelemmel kísérhető rajta az eredeti gótikus tereken túl a barokk kor tartószerkezeti és esztétikai beavatkozása, illetve a Lux Kálmán által kivitelezett neogótikus beavatkozás, ami a millennium alkalmából készült el a többi kolozsvári fontos építészeti örökség számbavételével és restaurálásával együtt.

A refektórium felirattöredékei a 16. század közepétől a 17. század végéig tartó intervallumban készültek, amikor a kolostorépület iskolaként működött. A legkorábbi felirattöredékek (16. század második fele) a faragott kőfelületekbe bekarcolva maradtak fenn. A történeti vakolatfelületek feliratai kivétel nélkül a 17. században készültek. A felismerhető töredékek alapján a feliratok jelentős része morális tartalmú klasszikus idézet lehetett.

Az 1902 és 1908 közötti felújítás során a felirattöredékeket hordozó vakolatfelületeket nem távolították el. Ezek a vakolatfelületek feltehetőleg még a középkorban (a 15. század második felében) készültek. Néhány pontban közvetlenül a vakolatfelületen vörös színnel készült kis elszigetelt rajzok észlelhetők.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek