GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Megszavazta a parlament a nyugdíjak 40%-os emelését

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A kormány által jóváhagyott 14% helyett 40%-kal emelkedjen a nyugdíjpont értéke szeptembertől - a parlament együttes ülése kedden megszavazta a PSD erről szóló módosító javaslatát. A nyugdíjak 40%-os emelésére 242 igen és 148 nem szavazat érkezett.


A parlament az augusztusban elfogadott költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendeletet módosította úgy, hogy a nyugdíjemelés 14%-os mértékéről szóló rendelkezést a nyugdíjtörvényben szereplő 40%-ra változtatta.

A tervezetet az RMDSZ is megszavazta, a Digi 24 szerint ugyanis a PSD elfogadta a Szövetség feltételeit. Korábban Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Pénzcsinálóknak elmondta, a nyugdíjak növeléséről szóló tervezetet csak akkor szavazzák meg, ha kikerül belőle az a kitétel, miszerint az államadósság mértéke nem haladhatja meg a román GDP 40%-át.

A parlamenti szavazást követően Ludovic Orban miniszterelnök közölte, hogy alkotmánybírósági óvásra készülnek, a tervezet csak a taláros testület döntését követően kerül majd kihirdetésre Klaus Johannis államfőhöz. Ezt követően az államfőnek is két lehetősége lesz arra, hogy tovább késleltesse a jogszabály kihirdetését: megtámadhatja az alkotmánybíróságon, illetve újbóli megfontolásra visszaküldheti a jogszabályt a parlamentnek.

G4Media beszámolója szerint a PNL szerette volna elkerülni, hogy ma végső szavazásra kerüljön a tervezet, a liberálisok viszont elbukták azt a szavazást, amely arról szólt volna, hogy visszaküldjék a törvénytervezetet a parlamenti szakbizottságoknak.

Korábban a jegybank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is arra figyelmeztette Romániát, hogy a nyugdíjak 40%-os emeléséről szóló döntés komoly makrogazdasági egyensúlytalanságokat idézhet elő, amelyeknek komoly gazdasági és társadalmi ára lehet. A jegybank elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjpont 40 százalékos emelése 2021-ben 11% fölé növelné a költségvetési hiányt, ami rendszerszintű kockázatokat okozhat. 

A nyugdíjpont értéke a kormány által elfogadott sürgősségi rendelet szerint 1265 lejről 1442 lejre nőtt szeptember 1-től. A PSD most elfogadott módosító javaslata szerint a nyugdíjpont 1775 lejre emelkedne.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek