GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Megszavazta a képviselőház az új pártfinanszírozási törvényt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagy többséggel megszavazta az új pártfinanszírozási törvényt a képviselőház szerdán, egyedül az RMDSZ törvényhozói tartózkodtak.


A jogszabály szerint a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből pénzelik és a jelöltek hitelekből megelőlegezett költségeit pedig utólag számolnák el, amennyiben elértek egy bizonyos támogatottságot. 

A törvény a helyhatósági, parlamenti és elnökválasztás esetében is megszabja a kampányköltségek felső határát, az állandó választási hatóság (AEP) pedig csak azoknak a jelölteknek a számlákkal igazolt költségeit számolná el, akik megszerezték a voksok legalább három százalékát. 

Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese az MTI érdeklődésére elmondta: nem azért tartózkodtak a szavazásnál, mert a jogszabály hátrányos lenne a magyar közösség számára. Az RMDSZ azzal nem értett egyet, hogy a kampányfinanszírozás nem a pártok, hanem a jelöltek feladata lesz, mert ez álláspontja szerint oda vezet, hogy a tehetősebb jelöltek "megvásárolják" majd a pártlisták legjobb, befutó helyeit. 

Mivel már nem a politikai alakulat, hanem a jelölt kapja a támogatást, ez egyénileg is lekötelezetté teheti az illetőt a szponzorokkal szemben - magyarázta az RMDSZ képviselője. Hozzátette: a nagy pártok arra az elvre hivatkozva módosították a jogszabályt, hogy ezentúl a jelölt kell finanszírozza a saját kampányát, nem a párt. 

A pártfinanszírozási törvény az első, amelyet a parlament elfogadott abból a csomagból, amellyel a választási rendszert akarják megújítani. A szövegező különbizottság a párttörvény és a helyhatósági választási törvény tervezetét is kidolgozta már: ezek most a szenátus asztalán vannak. A továbbiakban a parlamenti és az elnökválasztás szabályozására is új törvénytervezetet dolgoznak ki. 

A tavalyi elnökválasztási kampány után élénk sajtóvita alakult ki arról, hogy a pártfinanszírozás átláthatóbbá tételével kellene visszafogni a politikai korrupciót. A választási reformcsomaggal egyebek között azt a gyakorlatot akarják felszámolni, hogy a pártok egymásra licitálva költsenek hatalmas összegeket választási kampányaikra, mert a jelenség hátterében többnyire olyan "szponzorok" állnak, akik elvárják a támogatásukkal tisztségbe juttatott politikustól, hogy a rábízott közpénzekből térítse meg számukra a "politikai befektetést"

transindex, mti

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek