GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Megrohamozták a Sapientiát az online felvételin

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mindhárom karán jelentős mértékben növekedett a képzések iránti érdeklődés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az alap- és mesterképzéses szakokra összesen 1223-an jelentkeztek.


A Sapientia csíkszeredai épülete

„Sikeresnek bizonyult az első online felvételi iratkozás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen” – tájékoztatott keddi közleményében a felsőoktatási intézmény. Közölték: az intézmény mindhárom karán jelentős mértékben növekedett a képzések iránti érdeklődés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az alap- és mesterképzéses szakokra összesen 1223-an jelentkeztek. Csaknem húsz szak Csíkszeredában A Csíkszeredai Karon alap- és mesterképzésen 18 szakot hirdettek meg, amelyekre összesen 391-en jelentkeztek, ami 37 százalékos növekedést jelent.

A legkeresettebb szakoknak idén is a gazdasági informatika, könyvelés és marketing bizonyultak, a tandíjmentes helyekre kétszeres volt a túljelentkezés. A mérnöki képzések iránt is nagyobb érdeklődés mutatkozott, legnépszerűbbnek a génsebészet szak számított. A humántudományokhoz kapcsolódó szakok esetében különösen a román–angol szakon volt versengés a tandíjmentes helyekért. A mesterképzések iránt továbbra is nagy igény mutatkozik, a vezetés és szervezés szakon beteltek a helyek, ahol 36-an jelentkeztek a 20 tandíjmentes helyre. Az eredményesen felvételizettek 2020. július 28–31. közötti időszakban foglalhatják el a helyeiket. A fennmaradt helyekre ősszel, 2020. szeptember 2–8. között hirdetnek online, díjmentes felvételit. 50 százalékot megközelítő növekedés Kolozsváron A Kolozsvári Kar öt alap- és két mesterképzésen hirdetett helyeket idén nyáron, összesen 165-en iratkoztak be. A 2020-as felvételin 47 százalékos növekedés volt tapasztalható, és több szakon is túljelentkezés volt.

A Sapientia kolozsvári épülete

A kar valamennyi képzésén nőtt a beiratkozók száma, a filmművészet, fotóművészet, média alapszakon már be is teltek a helyek, a 2020 őszén induló táncművészet alapképzés népszerűségének bizonyítéka pedig a kétszeres túljelentkezés, így erre a szakra is csak jövőre iratkozhat, aki lemaradt. A filmtudomány mesterképzésre csak ősszel hirdetnek helyeket, ugyanekkor lehet majd iratkozni a karon fennmaradó helyekre is. Még nagyobb tolongás Marosvásárhelyen A Marosvásárhelyi Karra idén a 13 alapképzési és 4 mesteri szakra 667-en jelentkeztek, ami 60 százalékos növekedést jelent a tavalyhoz képest. A tandíjmentes alapképzési helyek 100 százalékban beteltek.

A Sapientia marosvásárhelyi épülete

Legkeresettebbek a kommunikáció és közkapcsolatok, informatika, valamint fordító és tolmács szakok voltak, ahol többszörös volt a túljelentkezés. Növekedett az érdeklődés a mérnöki szakok iránt, és jobb lábbal indult az új erdőmérnöki képzés a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban – hangsúlyozza az egyetem közleménye. A fennmaradt helyekre a beiratkozás 2020. szeptember 4–7. között online, díjmentesen történik.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek