GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Megkerült az öt éve eltűnt 13. századi kőkereszt, az erdélyi szászok legrégebbi kegytárgya

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Öt évvel az ellopása után a román rendőrség megtalálta azt a XIII. századi keresztet, amely a legenda szerint az erdélyi szászok legrégebbi kegytárgya – közölte kedden a román média.


A Szeben megyei rendőrség kedden bejelentette, hogy megtalálták egy férfinál azt a keresztet, amelyet 2016-ban loptak el a Szeben megyei Nagydisznód település evangélikus templomának múzeumából. A kisméretű kegytárgyat ritkán liturgikus szertartásokon is használták, de többnyire a templom múzeumában őrizték. Az eltűnését 2016 nyarán jelentették, azóta a román hatóságok az Interpol rendszerében is rögzítették az értékes kulturális tárgyak között. Hétfőn a hatóságoknak sikerült azonosítaniuk azt az 50 éves nagydisznódi férfit, akit a kereszt ellopásával gyanúsítanak, és akinél meg is találták az értékes tárgyat.

A rendőrség nem közölt részleteket arról, hogy hol tartotta elrejtve, és mi vezette őket nyomra, a nyomozás még folyamatban van. A műtárgyat már visszaadták a nagydisznódi evangélikus templom múzeumának. A körmenetekkor használt kereszt a XIII. században készült egy nyugat-európai ötvösműhelyben. A legenda úgy tartja, hogy az első szász telepesek hozták magukkal, így ez a legrégebbi fennmaradt kegytárgya az erdélyi szászoknak. A keresztet 1911-ben találták meg a nagydisznódi templom mellett levő régi kápolna osszáriumában, azóta őrizték az erdélyi templom múzeumában. Romániában a szászok és a svábok alkotta német kisebbség létszáma drasztikusan csökkent, a tíz évvel ezelőtti népszámláláskor alig valamivel több mint 36 ezren voltak. A dél-erdélyi szász templomok jelentős része romos állapotban van, szertartásokat ritkán tartanak bennük.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek